ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Nalejme si vína!

…po správnosti len do pohárov z číreho bezfarebného skla. Víno ako nápoj Bohov sprevádza ľudí už od nepamäti, pri viac či menej slávnostných príležitostiach.

A aké pravdy v sebe víno podľa známeho „in vino veritas“ tají?

Čo sa skrýva vo fľaši

 

Víno obsahuje flavonoidy, chrániace ľudský organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú urýchlené starnutie buniek. Niektoré z flavonoidov taktiež pôsobia proti tumorom, látka katechín zas znižuje riziko infarktu aj mozgovej porážky. Alkohol a rôzne chuťové látky vo víne podporujú uvoľňovanie gastrínu, ktorý spôsobuje zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny. Víno preto robí, najmä sýte, jedlá nielen stráviteľnejšími ale aj chutnejšími. Taktiež obsahuje látku zvanú resveratrol, ktorá sa nachádza v šupkách hrozna a pôsobí protizápalovo, brzdí aj rast rakovinových buniek. Najviac ho obsahuje červené – burgundské – víno.

 

Víno – „srdcová záležitosť“

 

Viaceré medicínske výskumy potvrdili, že červené víno prevenčne pôsobí proti mŕtvici, srdcovému infarktu, znižuje riziko Alzheimerovej choroby, demencie ako aj výskyt srdcových chorôb a rakoviny. Prospieva však hlavne starším ročníkom, ktoré by si mali naordinovať minimálne pohár vína denne. Americkí vedci taktiež potvrdili, že pitie červeného vína zrejme predlžuje život, či však ide o elixír života v pravom slova zmysle ešte nevedia.

Ani biele víno za červeným nijako nezaostáva, obsahuje síce menej polyfenolov  – látok, ktoré tak pozitívne pôsobia na naše zdravie, no jeho striedma konzumácia spôsobuje pokles tzv., zlého cholesterínu podporujúceho vápenatenie tepien, pričom hladina dobrého cholesterínu, chrániaceho srdce stúpa. Obsahuje tiež polyfenoly – fungujúce ako antioxidanty, ktoré chránia náš organizmus pred škodlivými radikálmi.

Pitie vína tiež znižuje tvorbu látky podporujúcej zrážanlivosť krvi, ktorej zvýšená miera môže mať za následok  trombózy, embólie, mozgové aj srdcové infarkty.
Pomocník pri chudnutí

Zaujímavou správou sú aj tvrdenia austrálskych vedcov, ktorí vypracovali štúdiu v ktorej sa hovorí o tom, že víno okamžite spaľuje tuk, má málo kalórii a už štyri deci vína denne priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu. Červené víno po jedle bráni ukladaniu tuku v tele.

Aké víno k akému jedlu?

 

Vo všeobecnosti platí – biele vína sa podávajú k ľahkým jedlám, hodia k rybám, hydine, syrom a dezertom, ružové k rybám, bielym mäsám a syru, červené k tmavým mäsám a divine. Ak je však červené víno ľahké, môže sa podávať aj k rybe, hydine alebo k syru. Zvláštnou kategóriou sú šumivé vína, ktoré sa zvyknú podávať hlavne v lete – chladené k rôznym predjedlám a ktoré sú ako jediné vhodné (podľa Doc. Ing. Fedora Malíka, CSc. z knihy Dobré víno, 1996.) k dezertom, červeným aj bielym mäsám, rybám a syrom.

 

A bolo víno…

 

História vína je zrejme nezmapovateľná, ako aj pestovanie vínnej révy a jej spracovanie na hotový produkt, ktoré má takisto ďalekosiahlu históriu a svoje pevné zásady a postupy. Dnes rozlišujeme množstvo vinohradníckych oblastí, z ktorých pochádza pestrá paleta rôznych druhov vín. Klasifikácia vína je úzko špecifická na základe jeho viacerých vlastností.

Vinič sa pestuje nielen v Európe (a to hlavne vo vinársky preslávenom Francúzsku, Španielsku, Taliansku, Nemecku, Rakúsku…) ale tzv. „vína z nového sveta“ rastú v Chile, Argentíne, Austrálii, Južnej Afrike, Kalifornii a Novom Zélande.

Z „vinárskeho desatora“ na koniec

 

„Pamätajte si, že víno sa pije po malých dúškoch a každý z nich sa vychutnáva. Víno nepijeme nikdy sami, ale vždy v spoločnosti priateľov. Víno je nápoj spoločenský a bolo by preň urážkou, keby ste v spoločnosti priateľov víno nechali bez povšimnutia a nepopísali jeho vlastnosti, neštudovali jeho charakter, nechválili dobré a nekritizovali nedostatočné prejavy jeho individuality. Vezmite víno medzi seba a k vašej zábave, rozprávajte sa s ním ale vždy len v medziach striedmej skromnosti. Alkohol vína je až tá posledná vlastnosť, ktorú by ste si na ňom mali obľúbiť. Poláskajte naliaty pohár najprv očami a tešte sa z farebných odtieňov a iskrenia svetla prechádzajúceho vínom. Čuchajte posolstvo prírody z jeho aromatických látok. Chutnajte miernu i divokú zemitosť viničnej pôdy. Válajte ho po jazyku, tlačte k podnebiu a tešte sa z harmónie, ktorú dokážu dávať vína jednotlivých odrôd révy. Prajem vám veľa zdaru pri vašom štúdiu.“

Zdroj: http://www.gurmania.sk/wine/?vinojedlo

Autor: Lenka Dutková

Foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *