Osviežte sa uhorkou
Uhorky majú kopec pozitívnych účinkov a sú prospešné pre naše zdravie. Majú minimum kalórií a obsahujú až 95% vody. Sú preto skvelou voľbou v prípade, ak ste počas dňa zanedbávali pitný režim.
Uhorka je plazivá rastlina známa svojimi zelenými plodmi. Tie dorastajú do dĺžky závislej od jej druhu, teda od 5 až do 40 cm. Rozlišujeme viacero druhov uhoriek, najčastejšie poľné, šalátové (dlhé a štíhle s hladkou šupkou) či nakladačky (na zaváranie). A práve tie sú najvyhľadávanejšie. Majú bradavičnatý povrch a nechávame ich dorásť len do veľkosti 7 až 9 cm. Vtedy sú najchutnejšie a najvhodnejšie na konzervovanie. Uhorky z vlastnej záhradky sa s tými kupovanými väčšinou nedajú porovnať. Čerstvo odtrhnutú uhorku len tak niečo nenahradí. Na pestovanie však musia mať vhodné podmienky, teda veľa vody, slnka a tepla. Najviac sa im darí na juhu Slovenska.
Táto zelenina pôvodne pochádza z východnej Indie. V stredoeurópskom priestore sa uhorky udomácnili až v stredoveku a v súčasnosti tu patria k najrozšírenejším druhom zeleniny.
Nachádza sa v nej komplex vitamínov B, vitamín C a K, z minerálnych látok draslík, fosfor, horčík, vápnik, mangán, sodík, či železo.
Konzumáciou uhoriek môžete pomôcť obličkám. Z tela vyplavuje toxíny a znižuje hladinu kyseliny močovej. Vláknina vám navyše zlepší trávenie. Uhorková šťava tiež pomáha riešiť problém s vysokým alebo nízkym tlakom. Pravidelnou konzumáciou si posilníte imunitu a dodáte telu energiu.
Ďalšie pozitívne účinky uhorky:
- hydratuje a detoxikuje celé telo,
- zlepšuje pružnosť pokožky,
- podporuje metabolizmus,
- udržuje zdravé srdce a cievy,
- je prevenciou pred rakovinou,
- normalizuje hladinu cukru v krvi,
- odkysľuje organizmus,
- pomáha liečiť kožné choroby alebo poranenia.
Chudnutie s uhorkou
Uhorka je kľúčom k ľahšej hmotnosti. Vysoký obsah vody a nízka kalorická hodnota z nej robia skvelú potravinu pre tých, ktorí chcú urobiť niečo so svojou postavou. Okrem toho zásobuje telo živinami a urýchľuje trávenie. Navyše obsahuje aj kyselinu tartronovú, ktorá zabraňuje tomu, aby sa škrob v organizme premenil na tuk. Uhorky konzumujte ako doplnok stravy aspoň raz denne v rôznych formách, buď samostatne alebo v šalátoch. Ak v nej chcete zachovať čo najviac vitamínov, nešúpte ju. Postačí tiež, ak namiesto bežnej desiaty zjete jeden kúsok, prípadne si občas pripravte nízkotučný tvaroh s nastrúhanou uhorkou a trochou soli. Výsledky sa objavia čoskoro. Pamätajte však na to, že uhorky je potrebné dôkladne rozžuť, inak môžu spôsobiť žalúdočné problémy alebo nafukovanie.
Uhorka bola oddávna považovaná za účinný prípravok na udržanie mladistvej pokožky. Preto ju často obsahujú aj prípravky proti vráskam. Pokožku hydratuje, suchej a spálenej pleti dodá vodu. Stačí ju nakrájať na kolieska a priložiť na postihnuté miesta. Účinná je aj proti opuchom okolo očí. Okrem toho sťahuje póry a robí ich menej viditeľnými. Vďaka svojim bieliacim účinkom dokonca zjemňuje pehy.
- Vyskúšajte tiež domácu pleťovú masku. Uhorku nastrúhajte a zmiešajte s kyslou smotanou. Potom naneste na očistenú pleť a nechajte pôsobiť cca 15 minút.
- Uhorka pomáha aj proti nepríjemnému dychu. Plátok uhorky si aspoň na 30 sekúnd pritlačte jazykom na podnebie a nechajte pôsobiť. Účinné látky pomáhajú zlikvidovať baktérie spôsobujúce nepríjemný dych.
- Šťava z uhorky je nápomocná aj v boji s bolestivými či zapálenými ďasnami. A ešte niečo. Ak máte žihľavku, ekzém alebo zapálenú kožu, potrite si dané miesto čerstvou uhorkovou šťavou.
Foto: pixabay.com
Uhorka je skvelá aj do smoothie, ja ju rada kombinujem so špenátom. Zelená vitamínová bomba 🙂