Vianoce v rôznych kútoch zeme

Každý kút Zeme má svoje tradície a zvyklosti, ktoré na sviatky praktizuje. Vianoce nie sú výnimkou a preto Štedrá večera v takom Rusku je diametrálne odlišná od tej našej – Slovenskej. Zaujíma vás, ako sviatkujú ľudia v rôznych krajinách a z čoho pozostáva ich večera? Tak čítajte ďalej!

Rusko

V tejto obrovskej krajine sú Vianoce sviatkom iba pre kresťanov. Rusi skôr preferujú Nový Rok, pretože v minulosti komunisti Vianoce zakazovali a tak sa tento pekný sviatok dostal do úzadia – dokonca boli zakázané aj vianočné stromčeky. Tie dostali zelenú až v roku 1935, no obmedzenia boli naďalej a to najmä v ich zdobení, kde na vrchole stromčeka trónila päťcípa hviezda. Rusi si darčeky rozbaľujú 31. decembra. Nosí ich Dedo Mráz a pomáha mu Sneguročka.

Väčšina populácie Rusov sa hrdo hlási k pravoslávnej cirkvi a Vianoce slávia 6. januára podľa juliánskeho kalendára. Ich vianočné menu pozostáva z plnených pirohov, rýb, vegetariánskych jedál, koláčov či ovsenej kaše. Na pitie nechýba čaj, či ich tradičný nápoj: vodka.

Francúzsko table-791149_1280

Francúzi sú jednoducho fajnšmerki a gurmáni – to o nich vie celý svet. Radi trávia čas s rodinami a práve sviatky sú na to najvhodnejším obdobím. Vianoce nazývajú „Noel“ a tento názov odkazuje na evanjelium. Vianočné stromčeky zdobia francúzske domácnosti, no nie sú pre nich kľúčovým doplnkom Vianoc, túto funkciu prevzal betlehem, ktorý má takmer každá domácnosť. Medzi dôležitý zvyk patrí zapálenie polienka, ktoré je symbolom dlhej a dobrej úrody farmárov. Deti si tradične vyčistia čižmičky, aby im do nich v noci Pere Noel zaniesol darčeky. Dospelí si darúvajú darčeky až na Silvestra, teda 31. decembra.

Menu pozostáva väčšinou z pečenej husi, v niektorých regiónoch dominuje moriak s gaštanovou plnkou a v hlavnom meste preferujú zas utrice plnené kačacou pečeňou. Na stole nesmú chýbať rôzne druhy dobrého vína, čaje, koláče a syry.

USA  

V USA sa vianočné obdobie začne tzv. „Čiernym piatkom“, kde sa po celom území Ameriky konajú obrovské zľavy a výpredaje. Tento deň pripadá vždy na koniec novembra. Vianoce ako také sú u Američanov veľmi dôležitým a váženým sviatkom, kde sa opäť pri stole zíde celá rodina a navzájom si rozdajú darčeky. Ich večera sa začína 24.decembra, ale darčeky si spolu s mliekom a sušienkami rozbaľujú 25.decembra.

Na stole nesmie chýbať tradičný moriak, hus, či kačka s gaštanovou plnkou. Zo sladkostí dominuje dyňový koláč alebo slivkový puding. Všetko samozrejme v obrovských množstvách.

Nemeckochristmas-dinner-750362_1280

V Nemecku sa Vianoce začínajú tradične ako u nás – adventom. Nemci majú v obľube adventné kalendáre a adventné vence, ktorými si odrátavajú dni do Vianoc. Deň pred Štedrým dňom nechávajú deti na parapetách zoznam toho, čo by chceli pod stromčekom objaviť. Darčeky rozdáva buď Christlkind (Ježiško) alebo Weihnachtschmann (Dedo Mráz).

Večera pozostáva z pečenej husi a syrového fondue. Pečená hus je považovaná v Nemecku za veľmi bohaté a slávnostné jedlo. Miestnosť, kde sa nachádza stromček s darčekmi a jasličky s Jezuliatkom, otvoria Nemci až po slávnostnej večeri, aby nebodaj nevyrušili Ježiška pri práci.

Taliansko

Konkrétne v Toskánku nesmie na vianočnom stole chýbať pečené kura, či dokonca karfiol. Ako dezert sa podávajú plátky mandľového cesta.

Deti sa na darčeky môžu tešiť až 25. decembra ráno, 24. decembra si teda darčeky neotvoria. Nosičkou darčekov je v Taliansku zlá striga La Befana, ktorá si vždy od rodičov zistí, ako dieťa celý rok poslúchalo a podľa toho si potom nájde v čižmičke darček a sladkosti. Taliani sú vo výzdobe domov konzervatívni a skôr si potrpia na peknú imitáciu Betlehema.

 

Ilustračné foto:pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *