Perníkové domčeky
Perníkové domčeky – pre malých aj veľkých
- stredná obtiažnosť
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 8 minút
Vystačí na: asi 4 kusy
Na cesto:
200 g tekutého medu
100 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
75 g masla alebo margarínu
300 g hladkej múky
2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1 zarovnaná KL perníkového korenia
1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr.Oetker
50 g mletých lieskových orieškov
Na ozdobenie:
Zdobiaca tuba biela Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
potravinársku fóliu
2 plechy na pečenie
tvrdý papier
1. Na prípravu cesta v kastróliku zahrejeme med s cukrom, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom. Vymiešame dohladka a necháme vychladnúť. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, korením, citrónovou kôrou a orechami. Pridáme vychladnutú zmes a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke asi pol hodiny odležať.
2. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát hrubý asi 5 mm. Na 1 domček si vytvoríme papierové šablóny s rozmermi podľa obrázka nižšie, do ktorých spravíme otvory rôznych tvarov. Pomocou šablóny vykrajujeme z cesta časti domčekov a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 8 minút
3. Po vychladnutí ozdobíme bielou tubou podľa vlastnej fantázie a časti domčekov tubou zlepíme. Necháme stuhnúť.
TIPY:
Na spestrenie môžeme domčeky ozdobiť Tubičkami na zdobenie 4 farby Dr.Oetker.
Domčeky budú krásne vyzerať, aj keď ich použijeme ako lampáše.