Dezerty a múčne jedláHlavné jedláRecepty

Čučoriedkové knedličky z kysnutého cesta

Pripravte si obľúbenú dobrotu, ktorú si mnohí spájame s detstvom a návštevami u starých mám. Nadýchané knedličky plnené sladkými čučoriedkami a podávané s tvarohom patria medzi tradičné dezerty, ktoré však výborne poslúžia aj ako sladký hlavný chod.

Budeme potrebovať (cca 14 kusov):

  • 200ml vlažného mlieka
  • 400g hrubej múky
  • 40g práškového cukru
  • 20g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 210g čučoriedok
  • štipku soli

Na varenie:

  • 4 litre vody
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 PL soli

Pri servírovaní:

  • 100g múčkového cukor
  • 100g rozpusteného masla
  • mak, tvaroh, džem, čokoláda alebo čokoľvek, čo sa vám ku knedlíčkom bude hodiť

Postup:

Do misy kuchynského robota nalejeme vlažné mlieko a pridáme rozmrvené droždie. Zmes necháme približne 10 minút odstáť, aby sa droždie aktivovalo a vytvoril sa kvások. Medzitým si pripravíme ostatné suroviny. Keď je kvások pripravený, prisypeme múku, pridáme vajce, štipku soli a cukor. Pomocou hnetacieho háku spracujeme cesto do hladkej a elastickej konzistencie. Misu zakryjeme utierkou a necháme cesto na teplom mieste odpočívať, kým zdvojnásobí svoj objem — to zvyčajne trvá 45 až 60 minút.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 14 rovnakých kúskov. Každý kúsok rukami vyvaľkáme na malú tenkú placku. Do stredu vložíme lyžicu čučoriedok a opatrne zabalíme tak, aby plnka nevytiekla. Okraje cesta dobre spojíme a v dlaniach vytvarujeme pekné guľaté knedličky.

Príprava čučoriedkových knedličkov.
Foto:Shutterstock

Vo väčšom hrnci privedieme k varu 4 litre vody, do ktorej sme pridali trochu cukru a soli. Knedličky vkladáme do vriacej vody po dávkach tak, aby sa nevarili natlačené. Voda by mala mierne bublať, nie prudko vrieť. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme 10 až 12 minút – počas varenia ich môžeme jemne nadvihnúť, aby sa neprilepili ku dnu. Takto postupne uvaríme všetky knedličky.

Uvarené knedličky vyberieme dierovanou naberačkou a uložíme na servírovací tanier. Ešte horúce ich posypeme práškovým cukrom, bohato obložíme nastrúhaným tvrdým tvarohom, čokoládou, makom alebo džemom a na záver ich polejeme roztopeným maslom. Podávame ideálne ešte teplé, keď sú najjemnejšie.

TIP na zjednodušenie prípravy: Aby sa vám cesto dobre tvarovalo, jemne si pomúčte ruky aj pracovnú plochu. Ak sa vám knedličky pri varení rozbaľujú, pravdepodobne neboli okraje cesta dostatočne uzavreté alebo ste do nich dali priveľa náplne. Snažte sa plniť ich s mierou a dôkladne uzatvárať. Na záver ich varte radšej po menších dávkach, aby mali v hrnci dostatok priestoru.

Ak sme vás týmto receptom naladili na sladké, no čučoriedky nie sú vaša šálka kávy, nezúfajte — ďalšie chutné varianty ovocných knedličkov nájdete tu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *