Pivné praclíky

Potrebujeme:

200 ml svetlého piva,
20 g droždia,
1 PL cukru,
200 g hladkej múky,
200 g polohrubej múky,
1 PL bravčovej masti (prípadne olivového oleja),
1 PL soli,
trochu mlieka,
hrubozrnnú soľ, rascu alebo sezam na posypanie.

Postup:

Z teplého piva, droždia a cukru vytvoríme kvások. Keď začne kysnúť, nalejeme ho na múku a necháme chvíľu pracovať. Potom pridáme masť, soľ, vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť. Ak by bolo cesto husté, pridáme trochu teplej vody. Po vykysnutí cesto rozdelíme na niekoľko rovnakých častí (podľa veľkosti praclíkov). Cesto netreba podsypávať múkou, nelepí sa. Vyformujeme z neho guľky a každú rozvaľkáme na tenko. Potom z hadíkov tvarujeme praclíky, priamo na plechoch s papierom na pečenie. Necháme ich ešte aspoň pol hodinky podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 220°C. Pred pečením praclíky potrieme osoleným mliekom. Kto chce, môže pridať aj vajíčko. Vložíme ich do rúry, teplotu znížime na 180°C a pečieme do chrumkava asi 20 minút. Po upečení praclíky preložíme na mriežku, aby sa odparili aj zo spodu. Takto ostanú príjemne chrumkavé.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *