PredjedláPrílohyReceptySlané pečivo

Plnená focaccia

Plnená focaccia je nadýchaný taliansky chlieb, ktorý skrýva vo vnútri šťavnatú syrovú náplň s bylinkami. Táto domáca verzia spája chrumkavý povrch, voňavé bylinky a roztopený syr do dokonalej harmónie chutí. Je ideálna ako ľahké jedlo, snack na výlet alebo originálna alternatíva ku klasickému pečivu. Navyše, jej príprava je jednoduchšia, než sa zdá – zvládnete ju aj bez skúseností s kysnutým cestom!

Potrebujete:

  • 15g čerstvého droždia
  • 200g hladkej pšeničnej múky (typ 550)
  • Soľ
  • 3 PL olivového oleja
  • 125 g mozzarelly
  • 2 vetvičky tymianu
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Hrubozrnná morská soľ na posypanie

Postup:

Droždie rozdrobíme do 150 ml vlažnej vody. Do misy dáme múku, pridáme soľ a vlejeme drožďovú zmes. Ručným mixérom s hnetacími hákmi vypracujeme hladké cesto na focacciu. Po malých dávkach pridávame do cesta 2 lyžice oleja. Cesto vytvarujeme do gule, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť približne 30 minút.

Rúru si predhrejeme na 220 °C (horný a spodný ohrev). Medzitým si mozzarellu necháme odkvapkať a nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Bylinky umyjeme a tiež nasekáme.

Cesto na jemne pomúčenej ploche opäť natiahneme, rozdelíme na dve polovice a každú vyvaľkáme na rovnako veľké placky. Jednu placku obložíme kockami mozzarelly. Druhou plackou ju prikryjeme a na povrchu urobíme malé dierky. Vrch potrieme zvyšným olejom, posypeme cesnakom, bylinkami a morskou soľou.

Focaccia s jej typickými dierkami.
Foto:Shutterstock

Pečieme v rúre približne 15 – 20 minút. Počas pečenia môžete pripraviť rôzne dipy ako napríklad: pesto alla genovese, pesto rosso alebo tapanádu.

Tip na podávanie:
Focacciu si najlepšie vychutnáte ešte teplú, keď je syr krásne roztopený a okraje chrumkavé. Skvele sa hodí ako predjedlo, ľahká večera alebo príloha k polievkam či šalátom. Môžete ju podávať aj s olivovým olejom a balzamikom na namáčanie alebo s pohárom kvalitného vína pre dokonalý gurmánsky zážitok. V Taliansku je mimoriadne obľúbená najmä vďaka svojej jednoduchosti, chuti a univerzálnosti. Focaccia sa konzumuje mnohými rôznymi spôsobmi v závislosti od regiónu, ročného obdobia či konkrétnej príležitosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *