Dezerty a múčne jedláRecepty

Citrónový mrkváč

Mrkvový koláč, to je láska na prvé sústo. V týchto jarných dňoch či na veľkonočné sviatky sa náramne hodí. Že ste ho nikdy neskúšali? Je čas to zmeniť!

Čo budeme potrebovať:

Na cesto: 

  • 250 g najemno nastrúhanej mrkvy 
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 3 ks veselých vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 100 ml oleja
  • 200 g polohrubej múky
  • 100 g hrubej múky
  • 3 Čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 50 g nasekaných orieškov
  • 1 Čl mletej škorice

Na polevu

2 PL citrónovej šťavy 
2 PL horúceho mlieka
200 g práškového cukru

Ako si upiecť citrónový mrkváč 

Strúhanú mrkvu pokropíme citrónovou šťavou a pridáme škoricu. Zmiešame múku, kypriaci prášok a nasekané oriešky.

Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny a prilejeme olej, múčnu zmes, mrkvu a vymiešame cesto. Nakoniec zľahka vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. 

Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. My sme použili kruhovú tortovú formu s priemerom 22 centimetrov. Hotové cesto môžete vyliať aj do klasickej štvorcovej formy. Pečieme pri teplote 180 °C približne 25 minút.

Kým upečený mrkvový koláč vychladne, vymiešame si cukrovú polevu. Preosiaty cukor, horúce mlieko a citrónovú šťavu (môžete pridať aj citrónovú kôru) vymiešame do hladkej polevy, ktorou potrieme koláč. Na ozdobu môžete použiť nasekané oriešky. Voilá, chutný mrkvový koláč je hotový. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *