Citrónový mrkváč
Mrkvový koláč, to je láska na prvé sústo. V týchto jarných dňoch či na veľkonočné sviatky sa náramne hodí. Že ste ho nikdy neskúšali? Je čas to zmeniť!
Čo budeme potrebovať:
Na cesto:
- 250 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 2 PL citrónovej šťavy
- 3 ks veselých vajíčok
- 150 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 200 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky
- 3 Čl kypriaceho prášku do pečiva
- 50 g nasekaných orieškov
- 1 Čl mletej škorice
Na polevu
2 PL citrónovej šťavy
2 PL horúceho mlieka
200 g práškového cukru
Ako si upiecť citrónový mrkváč
Strúhanú mrkvu pokropíme citrónovou šťavou a pridáme škoricu. Zmiešame múku, kypriaci prášok a nasekané oriešky.
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtka vymiešame s cukrom do peny a prilejeme olej, múčnu zmes, mrkvu a vymiešame cesto. Nakoniec zľahka vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. My sme použili kruhovú tortovú formu s priemerom 22 centimetrov. Hotové cesto môžete vyliať aj do klasickej štvorcovej formy. Pečieme pri teplote 180 °C približne 25 minút.
Kým upečený mrkvový koláč vychladne, vymiešame si cukrovú polevu. Preosiaty cukor, horúce mlieko a citrónovú šťavu (môžete pridať aj citrónovú kôru) vymiešame do hladkej polevy, ktorou potrieme koláč. Na ozdobu môžete použiť nasekané oriešky. Voilá, chutný mrkvový koláč je hotový.