Pozor na jedovaté huby!

S príchodom teplejších dní sa rozvinula aj hubárska sezóna. Veď čo je lepšie, než sa ráno prebudiť na vôňu praženice z čerstvo nazbieraných húb, ktorú vám navyše pripraví váš milovaný? Ak patríte k ľudom, ktorí poznajú huby nielen z atlasu húb a baví ich zber, tak si môžete gratulovať. No ak vôbec huby nepoznáte, môže vám to ublížiť, pretože si môžete nechtiac pripraviť na obed jedovatý druh. Viete, aké sú naše najjedovatejšie huby a ako vám môžu ublížiť?

 Viete, čo jete?mushroom-967626_1280

 Pozná to každý z nás ne/hubárov. Vonku je nádherné počasie a vy vidíte susedov, ktorí sa na dvoroch hemžia s košíkmi plnými voňavých húb a vás tiež zastihne túžba. Po hubách. Vyberiete sa do lesa za týmito voňavými lesnými „produktami“ a v duchu sa modlíte, aby ste našli minimálne jeden dubák alebo jedľu bedľu. Čo čert nechcel, huby ste našli, no nie ste si istí tým, čo sú zač. No túžba po praženici je silnejšia a tak s úsmevom na tvári bežíte domov a zapaľujete na sporáku plameň. Potom však vojde do miestnosti „húb-znalý“ svokor, či ujo a povie vám neľútostnú pravdu. Zjedli ste huby, no jedovaté. V lepšom prípade vám príde zle od žalúdka a budete zvracať. V tom horšom vám muchotrávka dá pár dní náskok. Jej silu totiž pocítite až o týždeň. A môže vás úplne odrovnať.

Oči na stopky!crossbones-2024526_1280

Slovensko sa priam hemží hubami a lokalít, kde huby viete nájsť, je nespočetné množstvo. Na Slovensku sa vyskytuje mnoho jedovatých húb, no ja som vybrala 3, ktoré určite poznáte. Sú to:

Muchotrávka zelená (Amanita phalloides)

Kapucňovka okrovohnedastá (Galerina marginata)

Muchotrávka tigrovaná/ panterová (Amanita pantherina)

RADA: Okrem toho, že tieto zmienené huby sú na pohľad lákavé, dokážu tiež imitovať aj iné- jedlé druhy húb. Preto pri zbere buďte opatrní a keď si nie ste istý druhom huby, radšej sa jej ani nedotknite! Ak sa huby predsa len dotknete, ihneď si umyte ruky. Pretože jed si môžete ľahkovážne zaniesť do úst.

Muchotrávka zelená

Tí, ktorí prežili konzumáciu najjedovatejšej huby na Slovensku, hovoria, že chutí výborne. No táto huba klame. Tesne po tom, ako ju zjete sa dostaví nevoľnosť a hnačky. Tieto príznaky vás zrejme vystrašia, no po pár hodinách ustúpia a vy si myslíte, že sa nič nestalo. V tomto ohľade je muchotrávka zelená zákerná, pretože zabíja pomaly. Následne a to po zhruba 12-hodinách nastáva závažné poškodenie pečene. Po 11 dňoch prichádza smrť. Ak konzumáciu predsa len prežijete, budete adeptom na transplantáciu pečene, pretože tá pôvodná je úplne zničená. Úmrtnosť na otravu touto hubou je až 70%! Ako ju rozoznať? Pri jej koreni si všimnete tzv. „kalich smrti“, z ktorého vyrastá. Týmto sa líši od ostatných húb.

Kapucňovka okrovohnedastá

Táto huba má podobný mechanizmus účinku ako spomínaná muchotrávka zelená. Je však o čosi zákernejšia, pretože si ju mýlia aj skúsení hubári a to s inou hubou- šupinačkou. Rovnako sa podobá aj na podpňovku a tiež na plamienku zimnú. Kapucňovke by sa dalo povedať aj fugu medzi hubami. Dlhé roky sa o nej hovorilo to, že rastie výlučne na pni ihličnanov, no nie je to pravda. Obľubuje tiež pne listnatých stromov. Kapucňovku viete odlíšiť tak, že vonia po múke, zatiaľ čo iné nejedovaté druhy ,prirodzene, po hubách.

Muchotrávka tigrovaná

Muchotrávka tigrovaná rastie od augusta do konca októbra v ihličnatých aj listnatých lesoch. Otrava prebieha veľmi rýchlo, zhruba do 30 minút od jej konzumácie. Obsahuje jed mykoatropín, ktorý spôsobuje podráždenie mozgu, takže človek sa cíti ako opitý. Medzi ďalšie príznaky otravy patrí zvýšené slinenie, halucinácie, búšenie srdca, slzenie, či zášklby svalov. Smrťou sa jej konzumácia končí iba vtedy, ak ihneď nevyhľadáte lekára.

Ak sa najbližšie dni rozhodnete navštíviť les za účelom zberu húb, pribaľte si do batoha aj atlas húb a vezmite si ako pomoc niekoho, kto huby dokonale pozná. Vyhnete sa tým problémom, či dokonca smrti.

 

Ilustračné foto:pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *