Quinoa: zdravý poklad z hôr

Quinoa je pomerne známa už aj v našich končinách, no nenájdeme ju v každom bežnom obchode. Ak sa niekto rozhodne pre zdravšiu stravu, určite by mal navštíviť bio obchody, v ktorých zaručene nájde aj túto pseudoobilninu.quinoa-1243591_1920

Túto prastarú plodinu by ste len horko ťažko hľadali na rovných poliach, pretože svoj pôvod má vo vysokých horách, konkrétne v Juhoamerických Andách. Práve na tomto mieste sa jej začalo hovoriť aj zázračné obilie Inkov alebo matka všetkých obilnín. Tento názov je však paradoxom, keďže quinou nezaraďujeme medzi obilniny. V minulých časoch bola jednou zo základných potravín starých civilizácií. Spolu so zemiakmi a kukuricou patrila medzi ich základne potraviny. Vďaka svojim úžasným vlastnostiam a jednoduchej príprave v kuchyni sa quinoa teší obľúbenosti aj v „modernom“ svete.

Vzácna plodina

K neodmysliteľnej histórii tejto zdravej vzácnosti patrí aj fakt, že Valné zhromaždenie OSN v USA vyhlásilo v roku 2013 Medzinárodný rok Quinoe. Týmto si chceli uctiť starých andských obyvateľov, ktorí ju používali pri liečení, bežnom varení, ale aj posvätných rituáloch. V súčasnosti je najväčším dovozcom Peru. Dôkazom toho, aká je táto plodina jedinečná a vzácna je aj Festival úrody, kde predstavujú niekoľko rozličných druhov quinoi každý rok.

Trojaká farba a chuť

Občas je ťažké ju rozlíšiť, pretože sa dosť podobá na kuskus alebo proso. Jedlé sú všetky jej časti, vrátane listov a stonky, avšak najpoužívanejšie sú semená. Plodina vyrastá do výšky dvoch metrov a na spracovanie sa používajú iba semená, ktoré môžu mať trojakú farbu. Základnú tvorí neutrálna bledožltá farba, ktorá má jemnú maslovú chuť a chuťovo je blízka ryži, avšak je oveľa zdravšia. Červená quinoa je chrumkavá a jej chuť by vám pripomínala oriešky. Napokon si môžete vybrať netradičnú, čiernu farbu, ktorá je najchrumkavejšia a okrem toho aj chuťovo najlepšia a najvýraznejšia. Ak by ste sa nevedeli rozhodnúť, môžete sa v bio potravinách opýtať aj na zmes všetkých farieb quinoi.

Chutí nasladko aj slano

Quinoa je praktická a ľahko uskladniteľná. Môžete ju variť, piecť a následne zamraziť. Pred použitím sa odporúča prepláchnuť ju vodou a zbaviť možných nečistôt. Pri varení treba postupovať rovnako ako pri ryži, takže na jeden diel quinoe treba priliať 2 diely vody a nechať variť aspoň 15 minút. Druhým spôsobom ako získať mäkkú quinou, avšak bez varenia, je zaliať ju vriacou vodou, zakryť pokrievkou a nechať takto aspoň polhodinu. Keď zmäkne, môžete ju použiť ako alternatívu k mäsu miesto ryže, zemiakov alebo cestovín.

cinnamon-1822178_1280Ďalšou možnosťou je pripraviť ju nasladko. Niekto z vás už možno vyskúšal použiť chia semiačka v pudingu alebo koláči. Pri tejto plodine je to vlastne skoro rovnaké. Výbornú chuť vytvorí s kokosovým mliekom, škoricou, kardamónom a tropickým ovocím. Zdravý puding vytvoríte nielen pridaním quinoi, ale aj tým, že miesto cukru vám postačí sladké kokosové mlieko.

Môžete s ňou vytvoriť aj slané jedlá. Stačí ak ju uvaríte podľa vyššie spomenutého návodu a naplníte ňou kura alebo papriky či kapustové listy, namiesto mäsa. Samozrejme, že ju pred tým treba aj upraviť. Vyskúšajte ju podusiť približne 5 minút na panvici spolu s cibuľkou, paradajkami a hubami.

Pre celiatikov aj diabetikov

Quinoa je vhodná najmä pre celiatikov a diabetikov, pretože upravuje hladinu cukru v krvi. Ak máte túžbu znížiť svoju hmotnosť, určite by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička. Jedným z dôvodov je to, že má nízky glykemický index, a preto vás jedlo, kde je prítomná quinoa zasýti na dlhší čas. Zvyšuje aj pohyblivosť čriev, čoho následkom je rýchlejšie spaľovanie tukov.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *