Ríbezlové želé s rozmarínom
z prevoňanej záhrady
Obtiažnosť: ľahká príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí na: asi 5 pohárov à 350 ml
Prísady:
1 l ríbezľovej šťavy (asi z 1,4 kg červených ríbezlí)
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
1,15 kg cukru
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
Príprava:
1. Do veľkého hrnca nalejeme ríbezľovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, vetvičky rozmarínu a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Prípadnú penu odoberieme, vyberieme rozmarín a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIPY:
Pre ľahký nádych rozmarínu povaríme s rozmarínovými vetvičkami len 1 minútu.
Podávame k jedlám z divočiny alebo k výrazným syrom.