Rizoto s vínom a sušenými paradajkami
Potrebujeme:
200 g ryže,
40 g tvrdého syra,
50 g cibule,
olivový olej,
100 ml suchého vína,
500 ml vývaru,
soľ,
30 g masla,
50 g sušených paradajok v oleji,
100 g rukoly,
Postup:
Cibuľu najemno nakrájame a orestujeme v hrnci na olivovom oleji. Pridáme ryžu, ktorú restujeme asi 1 minútu a potom ju podlejeme suchým bielym vínom. Chvíľu necháme povariť, aby sa víno zredukovalo. Osolíme a postupne podlievame vývarom, no len tak, aby bola ryža zaliata stále iba trochu. Varíme asi 20 minút na miernom ohni, nie úplne domäkka. Rizoto zjemníme maslom, dochutíme nastrúhaným syrom a dôkladne premiešame. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, nemalo by byť vodové. Nakoniec rizoto na tanieri ozdobíme kúskami sušených paradajok, posypeme hoblinkami syra a pokvapkáme olivovým olejom.
Ilustračná foto: pixabay.com