PR články a tlačové správy

Sézona husacích hodov sa začala: Cech husacinárov ju zahájil Dňom otvorených dverí v Slovenskom Grobe!

V priebehu uplynulého víkendu sa začal sviatok všetkých milovníkov husaciny. Uskutočnil sa totiž Deň otvorených dverí Cechu husacinárov Slovenského Grobu. Sezóna husacích hodov potrvá až do konca roka. Všetkých osem prevádzok Cechu pozýva na skvelú husacinu do Slovenského Grobu!

Sezóna husacích hodov sa oficiálne začala! Milovníci dobrého jedla a kvalitnej husaciny si to počas posledného augustového i prázdninového víkendu namierili do Slovenského Grobu. Ten je nielen našou kolískou husacinárskeho remesla, ale dnes už aj svetoznámou destináciou pre domácich gurmánov aj pre gastroturistov z celého sveta. „Deň otvorených dverí dopadol výborne. Stovky ľudí s rodinami si urobili výlet do príjemného prostredia Slovenského Grobu a popri tom si vychutnali to najlepšie z umenia najskúsenejších slovenských husacinárov,“ hodnotí tohtoročné podujatie prezident Cechu husacinárov Slovenského Grobu Boris Haško v mene všetkých ôsmich reštauračných prevádzok Slovenského Grobu, ktoré sú v Cechu združené. „Napriek tomu, že pršalo a počasie nám neprialo, prišlo množstvo návštevníkov z blízkeho aj ďalekého okolia a atmosféra nemala chybu!“ dodáva Boris Haško.

Grobská izba, Grobský dvor, Gurmánsky Grob, Husacina Plus Penzión, Husacina u Zápražných, Penzión & Restaurant Karolína, Pivnica u Zlatej Husi a Zelený dvor – to všetko sú oficiálne reštauračné prevádzky, ktoré každoročne organizujú Deň otvorených dverí, teda symbolický štart sezóny husacích hodov. Práve v týchto ôsmich reštauráciách sa mohli milovníci husaciny 30. augusta najesť dosýta za symbolickú cenu. Podmienkou bolo len zakúpenie vstupenky na Deň otvorených dverí v hodnote 2,- Eur v ktorejkoľvek z reštaurácií Cechu. Po jej zakúpení mohli návštevníci degustovať a porovnávať 200 gramové porcie husaciny s lokšami a prílohou v ktorejkoľvek z prevádzok Cechu za spomínanú symbolickú sumu 7,- Eur.

Deň otvorených dverí v „slovenskej mekke husaciny“ sa tento rok uskutočnil už 14-ty krát. Podľa slov prezidenta Cechu Borisa Haška, primárnym významom podujatia bolo, dať návštevníkom príležitosť vybrať si reštauráciu, v ktorej im husacina chutí najlepšie, aby sa neskôr vrátili na klasické husacie hody práve do tej svojej obľúbenej prevádzky, ktorá sa im zapáčila najväčšmi. „Niekto prišiel len na pohár vína, lebo si husacinu dal v susednej prevádzke, ale ide nám najmä o to, aby sa sem ľudia prišli pozrieť, videli, ako to tu robíme a keď sa im bude páčiť, dúfame, že sa vrátia,“ dodáva.

Cech husacinárov Slovenského Grobu

Do Cechu husacinárov sa združilo 8 prevádzok, ktoré majú snahu udržať kvalitu a dobré meno husaciny v Slovenskom Grobe. Za každou upečenou husou je kus poctivej práce, čo ocenila aj Európska komisia v roku 2006, keď zo 422 projektov z celej EU vybrala za dodržiavanie tradície husaciny ako najlepší projekt v rámci malého a stredného podnikania. Nenechajte si ujsť jedinečný zážitok v útulných reštauráciách Cechu husacinárov Slovenského Grobu.

www.cechhusacinarov.sk

hus

1/ GURMÁNSKY GROB – rodina Hašková

Je rodinná reštaurácia, ktorá sa vyše 50 rokov venuje husacím špecialitám. Majiteľ – špecialista na husacinu Vám spolu s manželkou a teamom nachystá, navarí a upečie v tradičnej peci na drevo a v hlinených pekáčoch chrumkavé pečené husi, fantastické kačky, lokše, lahodnú husaciu pečienku. Samozrejme treba ochutnať slávnu grobskú husaciu polievku a na záver domácu makovú štrúdľu. Husi a kačky si chováme na vlastnej farme v domácom chove. K dispozícií je vínna pivnica ktorá ponúka široký sortiment skvelých lokálnych ale aj zahraničných vín. Na tieto slávne gurmánske dobroty k nám chodia hostia z celej Európy, ale aj labužníci od Pekingu až po New York. Budeme veľmi radi, keď aj pre Vás budeme môcť pripraviť husacie dobroty. Príďte, bude to neuveriteľný kulinársky a pocitový zážitok.

www.gurmanskygrob.sk

2/ GROBSKÝ DVOR – Vladimír Minarovič

Príjemné prostredie, delikátne jedlá našej domácej kuchyne a tradícia započatá v roku 1993 rodinou Minarovičových… To je Grobský dvor, ktorý Vám poskytne pocit rodinnej atmosféry, pretože my sme tu naozaj doma. A o tento pocit sa s Vami radi podelíme. Jedlo si môžete vychutnať aj na terase a v pivničke s vinotékou,  ktorá je jediná v Slovenskom Grobe 4m pod zemou a má zachované prvky vínnej pivnice.

Ak zavítate do nášho dvora neobídete naprázdno. Plné misy dochrumkava upečenej húsky z domáceho chovu, husacia pečeň a tradičné zemiakové lokše ktoré si sami pečieme.

V našom penzióne sme pre Vás pripravili 5 dvojlôžkových izieb a dva apartmány s kuchyňou. Izby sú zariadené dreveným nábytkom s kúpeľňou, TV, wifi a vlastným parkoviskom.

Konkurencie je dosť – navštívte ju a zistíte, že sa oplatí vrátiť. Každý, kto vstúpi do tohto podnikania a robí to dobre, obohacuje našu tradíciu, obec i Malokarpatskú vinnú cestu. Veríme, že aj Grobský dvor dá predstavám našich hostí ten pravý rozmer.

www.grobskydvor.sk

3/ Grobská izba – Božena Piačková, Ing. Vladimír Piaček

Majitelia manželia Božena a Ing.Vladimír Piačekovci, Hlavná 193, Slovenský Grob. Rodinná reštaurácia so zameraním na podávanie pečenej husaciny vznikla v roku 1999 a odvtedy funguje síce celoročne, ale vzhľadom na špecifický druh jedla treba sa dopredu objednať. Kapacita reštaurácie je cca 70 osôb v dvoch kultivovane zariadených izbách s ukážkami grobskej ľudovej tvorby. Príjemné posedenie pri husacine, dobrom vínku a dobrotách, ktoré s tým súvisia, umocňuje možnosť oddychu vo dvore plnom zelene, ktorý niekomu pripomína rajskú záhradu. Ideálne prostredie pre firemné posedenia, ale aj pre rodinné oslavy.

Objednáva sa osobným kontaktom, resp. telefonicky na 033/6478582, mobil: 0905422427,e-mailom: grobskaizba@slovensky-grob.sk

www.slovensky-grob.sk/grobskaizba.php

4/ PIVNICA U ZLATEJ HUSI – rod. Jajcayová

 

IMG_2494TS

 

Všetky cesty vedú do Ríma, ale  tie husie vedú k 100 – ročnej tradícii pečenia husí do Slovenského Grobu, do rodinnej reštaurácie PIVNICA U ZLATEJ HUSI,  kam za touto pochúťkou chodia dlhé roky už 40 rokov gurmáni  Slovenska, ale  aj z celého sveta. Do chrumkava upečené husi v hlinenom pekáči,  lahodnú pečienka a chutné grobské lokše sú pripravované podľa prastarých receptov. Ponúkame jedinečnú atmosféru a kvalitu v jednom. Z 260 druhov najlepších  malokarpatských a zahraničných vín, ktoré sa nachádzajú v našej vinnej karte Vám naši sommelieri radi porozprávajú . O tento nevšedný zážitok sa postará už štvrtá generácia rodiny Jajcayovcov.

www.zlatahus.sk

5/ HUSACINA U ZÁPRAŽNÝCH – Jana Hámorová

Tradícia chovu, pečenia a podávania husacích špecialít, tzn. husaciny, ako tomu hovoríme v Slovenskom Grobe, je veľmi stará. V našej rodine ju začala naša babka, pani Alžbeta Zápražná po 2. svetovej vojne. Dedko Dominik za to, že bojoval v SNP dostal osvedčenie, na základe ktorého získal licenciu na prevádzkovanie hostinca. V tomto hostinci sa podávali aj pečené husi s lokšami. Z pečených husi bol veľký úžitok. Masť po upečení husi zostala doma, pečienka, drobky, perie a hus boli predané v okolitých mestách na trhu. Najväčší boom nastal v 70 rokoch 20. storočia, kedy sa babka rozhodla prebudovať dedkovu stolársku dielňu na miestnosť pre hostí. V tom období poriadali členovia ROH a brigád socialistickej práce zájazdy na husacinu. V roku 1986 bola tradícia husaciny v našej rodine prerušená. Po dlhých deviatich rokoch v roku 1995 sa mi spolu s rodičmi podarilo naviazať na rodinnú tradíciu a otvoriť prevádzku s názvom Husacina u Zápražných na počesť zakladateľov. V roku 2004 sme spolu s manželom našu reštauráciu radikálne zmenili. Vybudovali sme nové parkovisko a penzión, čím sme vytvorili pre našich hostí väčšie pohodlie.

www.husacina.eu

IMG_2634TS

6/ HUSACINA PLUS PENZIÓN – Richard Oravec

Naša reštaurácia ide v šlapajach slovenskogrobských tradícií a to podávaní husacích špecialít a kvalitných malokarpatských vín v rámci Malokarpatskej vínnej cesty. Reštaurácia má kapacitu max. 70 osôb. Je zariadená v ľudovom štýle s dreveným nábytkom a keramickou dlažbou. V prednej časti je priestor pre tanečný parket alebo premietacie plátno pri firemných rokovaniach. Usporiadanie priestoru je flexibilné – možno dohodnúť pri objednávke.

www.husacinaplus.sk

7/ PENZIÓN & RESTAURANT KAROLÍNA – rod. Jajcayová

Penzión Karolína je novootvorené zariadenie nachádzajúce sa v gurmánskom, známom a vyhľadávanom vidieckom prostredí na okraji obce Slovenský Grob. Ak vstúpite do nášho penziónu privíta Vás štýlový interiér vychádzajúci z použitia drevených masívnych stropov a ostatných doplňujúcich interiérových prvkov z dreveného masívu. Hlavná ubytovacia kapacita sa nachádza na prvom podlaží. Izby ponúkajú nádherný výhľad na Malé Karpaty, ktoré majú v každom ročnom období svoje čaro. Stravovanie návštevníkov poskytujeme v reštaurácii so zimnou záhradou. Výhľad zo zimnej záhrady na úpätie Malých Karpát nenechá nikoho na pochybách, že sme sa snažili pre svojich hostí splniť nielen príjemný kulinársky zážitok z nášho jedálnička ale prispieť i k celkovej pohode a stráveniu príjemných chvíl či už vo dvojici alebo v kruhu svojich blízkych a známych.

www.penzion-karolina.sk

8/ ZELENÝ DVOR – Mária Pluhárová

Oddych vo dvore plnom zelene spríjemní konzumáciu chutného mäska a malokarpatských vín. Husacie špeciality ponúkame hosťom po celý rok. K husacine podávame: lokše, burčiak a kvalitné malokarpatské vína. Okrem husacích špecialít podávame aj jedlá z rýb a hydiny. Prevádzka je vhodná pre rodinné oslavy, firemné posedenia, promócie atď. Kapacita miest: 8+20+16+45, spolu 89 miest na sedenie.

www.zelenydvor.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *