Škoricové slimáky z kysnutého cesta
Chrumkavé škoricové slimáky z kysnutého cesta sú výborným dezertom, desiatou či dokonca raňajkami. Deti ich milujú a dospelí si na nich radi pochutia. Aj keď sa nám škorica viac spája s vianočnými sviatkami, zabudnite na tento fakt a pripravte si túto láskavú maškrtu doma.
Čo budeme potrebovať:
Na kysnuté cesto:
- 500 ml mlieka
- 700 g hladkej múky
- 100 g masla
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 ks veselé vajíčko
- 1 ks droždie
- štipka soli
Na plnku:
- 150 g rozpusteného masla
- 2 ks škoricový cukor
- 3 PL kryštálový cukor
- mletú škoricu
- 1 ks vajíčko na potretie
Ako na to:
Kysnutého cesta na škoricové slimáky sa naozaj nemusíte báť. Aj keď nemáte po ruke práve kuchynský robot. Kysnuté cesto by si každá žena mala skúsiť pripraviť vlastnými rukami, nie je to najjednoduchšie, ale výsledok bude stáť za to. Ak vám doma pomáha kuchynský robot, patríte medzi šťastnejšie gazdinky a tým pádom ušetríte kopec času.
Poďme na to. Do kovovej misky si nalejem mlieko, pridáme kryštálový cukor a štipku soli. Necháme na sporáku zohriať, ale pozor, aby mlieko nezačalo vrieť. Pridáme kocku droždia a necháme rozpustiť. Rukou jemne premiešavajte mlieko, aby sa kvások rýchlejšie rozpustil.
Misku stiahneme zo sporáka a pridávame postupne suroviny. Najprv múku a pomaly miesime. Pridáme kocku zmäknutého masla a vajíčko. Pomaly miesime od strán misky do stredu a ťaháme cesto do výsky, aby bolo pekne nadýchané. Ak sa vám cesto na škoricové slimáky zdá byť riedke, pridajte múku a poriadne vymieste.
Pravidlo, podľa ktorého sa riadia všetky babičky: ak sa vám cesto nelepí na ruku a máte ju čistú, rovnako aj steny misky – cesto je pripravené na kysnutie. Bochník cesta posypte zľahka múkou a nechajte približne hodinu kysnúť.
Pekne vykysnuté cesto si vyberieme na pracovnú dosku a rozdelíme na polovicu. Jednu polovicu rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricovou posýpkou. Cesto si pekne zrolujeme a začneme krájať na rovnaké časti. Hniezda si poukladáme na pripravený plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
Takéto hniezda necháme na plechu ešte chvíľku podkysnúť, aby cesto nabralo pekne objem. Tesne pred tým, než škoricové hniezda vložíme do vyhriatej rúry, potrieme ich vajíčkom. Pečieme približne 15 minút pri 200 °C. Prajeme dobrú chuť 😉
Ak máte chuť vyskúšať iné sladké raňajky než škoricové slimáky, vyskúšajte náš recept na domáce vanilkové vafle alebo na francúzsky toast!