Hrušková výživa

Jablká a hrušky sú najtypickejšie jesenné ovocia, ktoré často dozrievajú už aj skôr a potešia tak všetkých záhradkárov a milovníkov ovocia. Často však dozrejú všetky plody naraz a ani ich nestíhame oberať. Potom už ostáva len zbierať zo zeme. Skvelým tipom na spotrebovanie opadaného ovocia je aj hrušková výživa.

Výživa, alebo pyré, je sladká maškrta, ktorú majú radi najmä deti. No myslíme, že ani dospeláci nepohrdnú hruškovou výživou. Ak máte doma hrušiek nazvyš, skúste ich okrem kompótu či lekváru premeniť aj na výživu. Poradíme vám ako.

Potrebujeme:

  • 1 kg hrušiek – už olúpaných a bez jadrovníka
  • 1 ks celej škorice
  • 1 ks korenia badián
  • 1 citrón
  • 4 ks klinčekov (alebo mleté klinčeky)
  • med
hrušková výživa

Postup

Už očistené a olúpané hrušky nakrájame na menšie kúsky, ktoré dáme do hrnca spolu so škoricou, badiánom a klinčekmi. My sme doma práve k dispozícii mali len mleté klinčeky, ktoré sme nasypali do hrnca od oka. Preto je končený výsledok našej výživy trošku tmavší. Do hrnca rovnako pridajte nastrúhanú citrónovú kôru.

Všetky ingrediencie zalejeme trochou vody – nie tak, aby hrušky plávali, ale ani tak, aby sa vám nepripálili na dne hrnca. Varíme na miernom plameni, až kým hrušky nezmäknú úplne. Ak ste predsa len priliali viac vody, ako treba, po odložení zo sporáka môžete hrušky scediť a prebytočnú vodu vyliať. Nezabudnite vybrať od hrušiek celé koreniny.

Teraz je na rade ponorný mixér, ktorý z uvarených hrušiek urobí hruškovú výživu. Poriadne rozmixujte, aby vám neostali žiadne väčšie kúsky. Ak je hrušková výživa na vás stále riadka, skúste ju na slabom ohni ešte povariť, aby sa z nej vyparila prebytočná voda.

Podľa chuti do výživy pridajte citrónovú šťavu a rovnako aj lyžice medu.

Následne je na vás, či si dáte výživu hneď, ešte za horúca, alebo počkáte, až vychladne. Rovnako si ju môžete aj uskladniť v sklenenej fľaši a sterilizovať na neskoršie obdobie.

Ak si chcete hrušky vychutnať aj inak, skúste hruškovú bruschettu.

hrušková výživa

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *