Skvele občerstvenie pre návštevu
Občas sa to stane každému, nečakane vám zavolá zopár kamarátov, že sú náhodou v meste, kde bývate a zastavia sa večer na návštevu. Hneď po položení telefónu začnete rýchlo upratovať, najskôr obývačku, potom predsieň, detskú a kuchyňu. Rozhodnete sa, že do spálne jednoducho zavriete dvere a hotovo! Ale čo im pripravíte pod zub?
Najpraktickejšie jedlo pre nečakanú návštevu je vždy a za každých okolností šalát. Zoberiete veľkú misu, nakrájate tam všetko, čo vám príde po ruku, zalejete dressingom a je to! Druhý šalátov sú rôzne, vy si vyberte ten, ktorý máte najradšej. Ja osobne milujem klasický zemiakový. Najlepšie pri šalátoch je, že pokiaľ viete, že niektorí z vašich hostí, má intoleranciu na nejakú potravinu, jednoducho ju zo šalátu vynecháte.
Ak máte o niečo viac času, kým k vám príde návšteva, pripravte si kysnuté cesto, rozvaľkajte ho, natrite olivovým olejom zmiešaným s pizza korením, pridajte šunku a syr, zatočte a nakrájajte na malé plátky. Pečte v rúre pri 180 stupňoch, kým nebudú mať pizzovníky zlatistú farbu.
Rýchlejšou alternatívou pizzovníkov sú pizzové tyčinky, pretože k ich príprave potrebujete iba lístkové cesto, ktoré dostať v každých potravinách. Cesto rozprestrite, nakrájajte na pásiky, potrite kečupom, posypte pizza korením, nastrúhaným syrom a rovnako šupnite do rúry na 180 stupňov.
Pravdepodobne najlepším pohostením pre návštevu sú studené a teplé misy. Na prvú studenú by ste mali dať šunku, salámu, klobásu a iné mäsové výrobky, na druhú pripravte všetky druhy syra, aké doma nájdete alebo dopredu nakúpite. Nesmie chýbať ani zeleninová obloha. Na teplú misu pripravte rezne, fašírky či varené klobásy. Na samostatný tanier poukladajte uvarené vajíčka. K rezňom sa výborne hodí, už spomínaný, zemiakový šalát a určite nezabudnite na chlieb a iné pečivo. Všetky pripravené pokrmy by ste mali rozložiť rovnomerne na celú plochu stola, aby nikde nič nechýbalo.
Pokiaľ plánujete robiť teplú večeru istotou je slepačia polievka. Nikdy ňou nič nepokazíte. Druhé jedlo môžete pripraviť na reštauračný spôsob, teda váš obľúbený druh bieleho mäsa a ako prílohu zvoľte ryžu a hranolky alebo americké zemiaky.
Pokiaľ si trápite hlavu nad dezertom, nestrácajte čas tortou, ktorú ste ešte nikdy nerobili, stavte na štrúdľu, jednoduchý čokoládový koláč alebo puding.
Tip redakcie: maximálne nenáročný dezert, hotový za pár minút. Takmer v každom supermarkete sa dnes dá kúpiť čokoládová roláda. Samozrejme, nie je taká chutná ako tá domáca, ale na rýchlu príležitosť postačí. Roládu nakrájajte, každý kúsok rozprestrite na plechu alebo tácke a dajte naň lyžičku lekváru. Následne otvorte broskyňový kompót, nakrájajte broskyne na polovicu alebo na tretinu a umiestnite na roládu. V hrnčeku roztopte čokoládu s kúskom masla, nalejte na rolády, posypte ozdobami na koláče a dajte do chladničky aby čokoláda stvrdla. Servírovať môžete so zmrzlinou alebo samostatne.
Na každej dobrej oslave nesmiete zabudnúť ani na nápoje. Kávu v kávovare spravíte raz-dva. Dopredu si pripravte víno v džbánoch na stôl, minerálne vody ku kraju stola a poháriky na prípitok postavte na menšiu tácku, aby sa vám náhodou nezmočil stôl pri nalievaní.
Ak máte pekne prestreté, poháre na víno krištáľovo čisté a pripravené, obrúsky upravené, obrusy vyžehlené môžete sa tešiť na svojich hostí.
Ilustračné foto: visualhunt.com