ČlánkyDezerty a múčne jedláMagazínRecepty

Super vláčne tekvicové mafiny

Mafiny patria medzi celkom obľúbené koláčiky. Dáte si jeden a potom chcete viac a viac. Alebo si dáte len jeden a viete, že to vášmu žalúdku stačilo. Sú výborné aj ako desiata či olovrant. Keďže tekvicová sezóna vrcholí, my sme si dnes posvietili na tekvicové mafiny. 

Tekvica je super zelenina, z ktorej si viete pripraviť všakovaké dobroty. Od krémových polievok, cez prívarky a chutné prílohy až po prekvapivo sladké dezerty. V kombinácií so škoricou nadobudne chuť tekvice úplne iný rozmer. 

Poďte si s nami pripraviť chutný aj keď trošku pracný dezert. No sľubujeme, že tekvicové mafiny za to budú stáť.

Na tekvicové mafiny budeme potrebovať: 

  • 1 menšiu tekvicu asi 600 gramovú 
  • 2 veselé vajíčka
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 ml slnečnicového oleja
  • 200 g hladkej múky
  • 1 Čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 Čl sódy bikarbóny
  • ½ Čl mletej škorice
  • kryštálový cukor na posypanie 

Ako na to:

Prípravu začneme tým, že si predhrejeme rúru na 200 °C. Keďže hlavnou zložkou našich mafinov je práve tekvica začneme teda ňou. Nakoľko je veľmi tvrdá a ťažko sa s ňou pracuje. Tekvicu opatrne rozpolíme a polievkovou lyžicou vydlabeme vnútornú dužinu so semienkami. Môžeme ju potom prerezať ešte na štvrtinky a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme do rúry a pečieme na 200 stupňoch aspoň hodinu. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť, vydlabeme dužinu, ktorú si položíme pekne do misky a rozmixujeme na hladkú kašu. Na mafiny potrebujeme približne 300 g tekvicového pyré, čo by zo strednej tekvice malo byť tak akurát. Vo väčšej miske spolu zmiešame vajíčka s cukrom, pridáme olej a nakoniec tekvicové pyré. Vezmeme si druhú misku a navážime si do nej múku, prisypeme kypriaci prášok, sódu bikarbónu a škoricu. Sypkú zmes pomaly primiešavame do tekutej zmesi a dôkladne premiešame aby nám vzniklo krásne hladké a vláčne cesto.

Cesto rovnomerne rozložíme do 12 papierových košíčkov, ktoré si rozložíme v mafinovom plechu. Na tieto mafiny môžeme použiť aj silikónové košíčky.  Každý mafiny pred tým, ako ich vložíme do rúry posypeme kryštálovým cukrom a pečieme približne na 180 °C 25 až 30 minút. Voilá, vláčne tekvicové mafiny sú hotové, dobrú chuť.

tekvicové mafiny

Páčil sa vám tento recept na super vláčne tekvicové mafiny? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *