Syry dokážu zvýšiť cholesterol, ale aj znížiť počet kazov
Raňajkovať krajec chleba so syrom je naozaj chutné. Málokto však vie, ako veľmi nám to prospieva. Syry totiž obsahujú veľké množstvo vápnika, ktorý naše telo dokáže vstrebať omnoho ľahšie, ako z iných potravín. Príjem väčšieho množstva vápnika v detstve a dospievaní dokáže znížiť riziko osteoporózy, okrem toho poskytuje aj bielkoviny a vitamín B12. Tento vitamín získavame hlavne z mäsa, pre vegetariánov je syr dôležitý hlavne z tohto dôvodu. Pravidelné žutie syra, dokonca dokáže znížiť počet kazov vzniknutých z cukru v potrave.
Avšak netreba zabúdať, že všetko má svoje zápory. Aj napriek všetkým pozitívam musíme myslieť na to, že niektoré syry majú vyššie množstvo tukov. Ako všetci vieme, vysoké množstvo tuku v organizme zvyšuje cholesterol, a tak narastá riziko vzniku srdcových chorôb a infarktu. Najmenej tuku obsahuje nízkotučný tvaroh a najviac tuku nájdeme v smotanových a v plesnivých syroch. U ľudí citlivých na mlieko môžu syry vyvolať alergie, ekzém, či migrénu. Títo gurmáni by mali konzumovať syry z čerstvého ovčieho a kozieho mlieka.
V kuchyni sa syry používajú na rôzne omáčky, nátierky, šaláty, ale aj ako samostatné pokrmy, napríklad vyprážaný syr, či syrové rolády. Hádam každý si nájde ten svoj najchutnejší, či už spomedzi tvrdých, polotvrdých, čerstvých, mäkkých alebo plesnivých syrov. Ten môj naj je mäkký syr mozzarella podávaný s cherry paradajkami, bazalkou a pokvapkaný olivovým olejom.
Autor: dads
Foto: pixabay.com