Tekuté zdravie v pohári

Ovocné alebo zeleninové šťavy sú obľúbené najmä ako súčasť raňajok. Je to skvelý spôsob ako očistiť telo, nasýtiť sa a nepriberať pritom na váhe. V prvom rade vám však dodajú potrebné vitamíny a minerály.

Aj napriek tomu, že sú takéto šťavy pre organizmus prospešné, netreba to s ich pitím preháňať. Mali by ste začať jedným pohárom. Ak chcete prijímať pravidelné dávky štiav, držte sa optimálnej dávky 250 mililitrov pre dospelého a 150 mililitrov pre deti. Po čase to môžete zvýšiť aj na pol litra denne. Najlepšou voľbou na začiatok je mrkvová šťava. Je najjemnejšia a patrí k najbohatšiemu zdroju provitamínu A. Vplýva to na kvalitu pleti a lepší zrak. Okrem toho znižuje stres a celkovo uvoľnuje napätie organizmu. Mrkvová šťava je takisto zdrojom vitamínu B a viacerých osožných minerálov ako draslík, fosfor, síra, vápnik či železo. Pri príprave šťavy k nej môžete pridať aj cviklu a vodu, ktorá chuť vylepší a perfektne sa k nej hodí.juice-1006460_1280

Ďalším obľúbeným druhom zeleniny sú aj paradajky. Môžeme ich zaradiť medzi efektívnych pomocníkov pri diétach a chudnutiach, pričom svoju silu ukazujú najmä prostredníctvom vitamínu A spolu s kyselinou citrónovou. Pri chudnutí vám pomôžu najmä vďaka svojej sile podporovať metabolizmus. Ich ďalšími pozitívami je regulácia krvného tlaku a omladzovanie pleti.

Medzi obľúbenú ovocnú šťavu sa radí aj grapefruitová. Pri pravidelnom užívaní vám dokáže pomôcť s bolestivým zápalom kĺbov. Nezriedené citrusové šťavy obsahujú vysoký podiel kyselín, preto sa odporúča riediť ich vodou. Táto šťava má taktiež mierne trpkastú chuť, preto sa môže miešať s inými, sladšími šťavami.

Ovocná alebo zeleninová šťava sa neodporúča piť tesne za ani pred jedlom. Najvhodnejším časom pitia takýchto štiav je ráno, kedy vďaka tomuto nápoju načerpáte energiu, a taktiež dobrú náladu. Už po polhodine sa z nej však  začnú vytrácať vitamíny. Ak chcete zo šťavy získať maximum zdravia, vypite ju hneď celú naraz.

ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *