Recepty

Vianočný crocquembouche

Vianočný crocquembouche – Vianoce vo veľkom štýle

  • predpokladáme skúsenosti s pečením

Doba prípravy: asi 60 minút

Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)

Vystačí na: asi 50 kusov

Na cesto:

125 ml vody

125 ml mlieka

100 g masla

160 g hladkej múky

5 g cukru

štipka soli

4 vajcia


Na náplň:

1 balíček Premium Zlatého klasu s prírodnou vanilkou Dr.Oetker

400 ml mlieka

150 g zmäknutého masla

50 g práškového cukru

Na ozdobenie:

1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker

150 g cukru

Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr.Oetker

1 balíček Fondánu Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:

2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

elektrický ručný šľahač

cukrárske vrecko s hladkou trubičkou (Ø asi 1 cm)

cukrárske vrecko s úzkou trubičkou

tvrdý papier veľkosti A3

zošívačku

formičku na vykrajovanie v tvare hviezdičky

1. Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom a maslom. Pridáme múku zmiešanú s cukrom a soľou a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na vymastené plechy vytvarujeme pusinky s Ø asi 3 cm. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C

Teplovzdušná rúra: 180 °C

Plynová rúra: stupeň 4

Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)

Počas prvých 15 minút rúru neotvárame.


2. Pečivo necháme vychladnúť.

3. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a bez cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a šľaháme dohladka. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka s úzkou trubičkou a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

4. Z tvrdého papiera a papiera na pečenie vyrobíme kornút s výškou asi 23 cm a základňou s priemerom asi 8 cm tak, aby bol papier na pečenie z vonkajšej strany kornútu. Kornút zošijeme zošívačkou a položíme na podnos.

5. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Cukor v kastróliku necháme skaramelizovať. Asi ⅓ pečiva namáčame do polevy a ozdobíme guľôčkami. Časť namáčame v karamele a ozdobíme guľôčkami. Pomocou karamelu lepíme guľôčky od základne smerom nahor po celom vonkajšom obvode kornútu. Fondán vyvaľkáme a pomocou formičky povykrajujeme hviezdičky, ktoré použijeme na ozdobenie. Do karamelu namočíme vidličku a vytvoríme nitky, ktorými ozdobíme dezert po celom obvode.

Croquembouche (čítaj krokenbuš) z francúzskeho „croque en bouche“ znamená „chrupnutie v ústach“. Skladá sa z malých profiteroliek z odpaľovaného cesta naplnených krémom a zlepených karamelom.


TIPY:

S karamelom pracujeme rýchlo. Ak nám karamel stuhne, môžeme ho znovu rozohriať.
Začiatočníkom odporúčame rozdeliť cukor na karamel na tri časti (na namáčanie, na lepenie a na vytvorenie nití).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *