Domáci jablkový závin

Jeseň a jablkový závin k sebe neodmysliteľne patria. Dokonalá kombinácie jabĺk, cesta a hrozienok. Kto by nemiloval túto jedinečnú klasiku? Jablkový závin je jednoduchý a vďačný recept, ktorý poteší vaše maškrtné chuťové poháriky a nebudete pri jeho príprave stáť v kuchyni pol dňa.

Ak sa jedná o jablkový závin, hovoríme o jablkách v ich najdokonalejšej a najchutnejšej podobe. Poďme si túto dobrotu pripraviť spolu 😉 

Na domáci jablkový závin budeme potrebovať:

Na cesto: 

  • 500 g lístkového cesta
  • 60 g masla
  • 6 Pl strúhanky 

Na jablkovú plnku:

  • 1 kg nastrúhaných jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 Pl citrónovej kôry
  • 3 Pl rumu
  • 5 Pl sušených hrozienok
  • 2 hrste mandlí (môžeme použiť aj iný druh orieškov – lieskovce alebo vlašské)
  • 1 Čl vanilkového extraktu 
jablkový závin

Ako na to:

Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C a pripravíme si plech, ktorý si vystelieme papierom na pečenie alebo vymastíme tukom.

Vo väčšej mise si spojíme nastrúhané jablká, citrónovú kôru, rum, hrozienka, nasekané mandle, cukor a vanilkový extrakt. Jablčnú zmes dôkladne premiešame, aby sa všetky zložky rovnomerne rozložili a chute sa dokonale prepojili.

Rozvaľkáme si cesto na tenký plát v tvare obdĺžnika a posypeme ho strúhankou tak, aby kraje ostali neposypané cca 2 cm od kraja. Na strúhanku navrstvíme jablčnú zmes. Kratšie kraje zalomíme dovnútra a závin zrolujeme po jeho dĺžke. Hotový závin opatrne preložíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Môžeme zobrať vidličku a sem tam ho prepichnúť, aby a závin piekol rovnomerne. Vložíme do rúry a pečieme cca 35 minút. Uprostred pečenia jablkový závin vytiahneme z rúry a potrieme rozpusteným maslom a vrátime späť do rúry. Hotový vychladnutý závin zasypeme vrstvou práškového cukru a nakrájame na približne 1,5 cm široké kúsky. Závin môžeme podávať s domácou šľahačkou, ktorá zvýrazní chuť jabĺk. Dobrú chuť! 

jablkový závin

Páči sa vám recept na jablkový závin? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *