Voda
Voda, známa aj ako H2O, sa skladá z dvoch dielov vodíka a jedného dielu kyslíka. Táto látka je jedna z najdôležitejších prvkov pre zdravie. Zabraňuje dehydratácií a zabezpečuje prežitie. Voda síce môže byť všade, ale človek by ju nemal pokladať za samozrejmosť.
Voda tvorí viac ako dve tretiny ľudskej hmotnosti. Bez nej by sme zomreli v priebehu niekoľkých dní. Ľudský mozog obsahuje 95% vody, krv 82% vody a pľúca sú z 90% zložené z vody. Ak v našom tele klesne zásobovanie vodou o 2%, môžeme začať cítiť dehydratáciu: krátkodobá pamäť, problémy so základnou matematikou a problémy so zameraním na menšie písmena. Mierna dehydratácie je jednou z najčastejších príčin dennej únavy.
Voda je pre fungovanie organizmu nesmierne dôležitá. Slúži ako mazadlo, tvorí základ slín, obklopuje kĺby, reguluje telesnú teplotu prostredníctvom potu. Voda pomáha detoxikovať organizmus a reguluje metabolizmus.
Voda slúži aj ako prevencia pred rôznymi chorobami. Dostatočný príjem tekutín môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva o 45%, rakoviny močového mechúra o 50% a môže znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka. Aké množstvo vody denne vypiť závisí od veku, hmotnosti, ale aj každodenných aktivít.
Hoci je voda z vodovodu bezpečná, na odstránenie i nepatrných stôp chemikálií, kovov a iných látok, ktoré sa v nej môžu nachádzať sa používajú vodné filtre. Filter treba pravidelne vymieňať aby sa predišlo množeniu baktérií a iných nežiaducich látok.
Existujú tri hlavné typy filtrov. Prvým je filter s aktívnym uhlím, ktorý sa dáva na otvor nádoby, do ktorej prepúšťate vodu. Takto môžete zachytiť chlór, pesticídy a niektoré chemické látky, no nie fluór a dusičnany.
Destilačné prístroje odstraňujú nečistoty tak, že vodu premieňajú na paru, čím sa voda kondenzuje. Mnoho ľudí však považuje takúto vodu za nepríjemnú, chýba jej chuť.
Spätné osmotické systémy nútia vodu prechádzať membránou. Tá v podstate odstráni všetky chemické látky a minerály, vrátane tých, ktoré sú zdraviu prospešné a zlepšujú chuť vody (vápnik, horčík). Takáto voda sa musí spotrebovať do 24 hodín. Nenechávajte ju stáť pri izbovej teplote, lebo bez prítomnosti chlóru sa v nej množia baktérie.
Vážme si vodu, ktorú máme k dispozícii každý deň. Nie všetci jej majú dostatok.
Autor: Dads
Zdroj: www.freedrinkingwater.com, A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu