Všetko sa začína dobrým jedlom. Slováci sa z varenia tešia, v kuchyni radi experimentujú a recepty hľadajú na internete.
Cez víkendy varia Slováci častejšie ako cez týždeň. To súvisí s tým, že majú viac času a tak si môžu varenie a jedenie viac užiť, najlepšie s celou rodinou. Za posledných päť rokov sa v slovenských kuchyniach varí čoraz častejšie, najmä mladí ľudia považujú varenie, zaváranie, pestovanie a spoločné stolovanie za súčasť moderného životného štýlu. Až 77% ľudí sa inšpiruje receptami z internetu a často si do kuchyne na pomoc voláme aj tých najmenších. Väčšina Slovákov (65%) sa nechváli jedlom na sociálnych sieťach napriek tomu, že majú pri jedení telefón položený na stole (40%).
Výsledky vyplynuli z prieskumu na tému Čas strávený varením dnes a kedysi, ktorý pripravila agentúra Simply5 pre spoločnosť IKEA Bratislava.
„Radi by sme našim zákazníkom ukázali, že varenie dobrého jedla a zdravé stravovanie nie je niečo, čo nás zbytočne oberá o čas, priestor a veľa stojí, práve naopak. Kuchyňa s jedálňou sa stávajú srdcom každodenného života, je to miesto, kde sa stretávame, rozprávame, flirtujeme alebo sa hádame,“ hovorí Nina Maláková, riaditeľka obchodného domu IKEA Bratislava a dodáva: „V IKEA veríme, že aj vďaka našim šikovným riešeniam do kuchýň a jedální môžeme pomôcť domácnostiam dopriať si príjemné spoločné varenie a stolovanie.”
Varíme radi, ale nie sami
Až 52% slovenských „kuchárov“ má z varenia radosť, ešte radšej však varia s niekým alebo pre niekoho. Aby sme efektívne využili čas strávený v kuchyni, uvítame pomocnú ruku od ostatných členov domácnosti alebo šikovné kuchynské pomôcky. Slováci najčastejšie varia so svojimi polovičkami (45%) – sú užitočnými pomocníkmi pri čistení alebo krájaní (68%), alebo sa jednoducho môžu spolu konečne porozprávať (45%). Aj deti majú počas varenia dôležitú úlohu, väčšinou pomáhajú už pri výbere toho, čo sa bude kuchtiť (63%).
Slováci si varia často, no chceli by ešte viac
Až 88% Slovákov by rado jedávalo doma častejšie, pretože považujú stretávanie sa za jedným stolom s rodinou alebo priateľmi za spoločenskú aktivitu. Bariérou však je, že sa nie vždy podarí všetkým členom domácnosti stretnúť doma v rovnaký čas, aby sa spolu najedli (63%). Až 90% toho, o čom sa za stolom rozprávame sú rodinné záležitosti, rozoberáme aj pracovné a školské záležitosti alebo politiku a šport. Spoločný obed utužuje vzťahy so svokrovcami – z výskumu vyplýva, že takmer 1/3 Slovákov a Sloveniek predstaví svoju polovičku rodičom počas spoločného víkendového obeda.
Väčšinou (76%) jedávame za stolom, ale jedlo si zvykneme nosiť aj do obývačky (38%). Počas spoločného jedenia má 55% Slovákov zapnutý televízor. Pri jedení máme na stole položené okrem jedla aj mobil (40%) alebo noviny (35%). Reštaurácie navštevujeme zväčša počas obeda v pracovných dňoch (28%), naopak, doma najčastejšie jedávame večere počas pracovného týždňa a obedy počas víkendu.
Slováci nemajú problém so zvyškami
Až 75% Slovákov nemá problém zužitkovať a zjesť zvyšky jedla z predošlého dňa. Aj domáci miláčikovia si prídu na svoje, zvyšky jedla dostávajú pravidelne alebo aspoň občas až v 64% slovenských domácností.
Čo ešte prieskum odhalil?
- 89% Slovákov pri varení počúva rádio alebo si spieva
- 43% Slovákov varí doma, pretože sa snažia dodržiavať zdravú životosprávu
- 87% Slovákov rado vyskúša nové jedlá či chute