Zdravie z prírody – Hliva ustricová

Hliva ustricová je najpredávanejšia huba na svete. Na pultoch našich predajní sa nachádza celoročne, no pre tých šikovnejších nie je problém dopestovať si ju doma.

Prvé písomné záznamy o nej siahajú až do starovekej Číny, kde bola natoľko hodnotná , že sa využívala aj ako platidlo. Do dnešnej doby je zaradená medzi Liečivé huby tradičnej medicíny pre priaznivé účinky na zdravie a imunitu človeka. Jej výrazná chuť a vôňa z nej urobili významnú a cenenú surovinu aj v našich kuchyniach a stala sa vyhľadávanou pochúťkou.

Po jedlách z hlivy siahajú ľudia, ktorí si chcú zabezpečiť dostatočný prísun vitamínov B,C,D,K, minerálov a stopových prvkov ako napr. zinok, horčík, jód a selén. Jej konzumáciou sa dá bojovať proti chrípke, kožným ochoreniam, prechladnutiu, bolestiam kĺbov a kostí, úspešne lieči zápalové ochorenia a zvyšuje v krvi množstvo bielych krviniek .

Väčšina z nás tvrdú stopku nepoužíva, no práve stopka obsahuje najviac betaglukánu. Betaglukán je látka, ktorá robí hlivu zázračnou, neničí sa varením a zabezpečí regeneráciu organizmu a omladenie buniek.

Hliva sa v jedle nerozvarí, čo je jednou z jej gurmánskych výhod, má výraznú hubovú vôňu a lahodnú charakteristickú chuť. Využíva sa pri príprave mnohých pokrmov, najmä omáčok či polievok. Ak vám huby chutia, nechajte sa inšpirovať množstvom receptov z hlivy a pochutíte si s dobrým pocitom, že robíte niečo aj pre zdravie celej rodiny. Deti by ju tak isto ako iné druhy húb mali konzumovať s mierou.

Foto: autorka

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *