Dezerty a múčne jedláRecepty

Žemľovka s hruškovým pyré

Potrebujeme:

2 veky / vianočky (najlepšie z predošlého dňa),
0,5 l mlieka,
1 vanilínový cukor,
5-6 hrušiek, prípadne hruškový kompót,
3 vajcia,
4 PL cukru k tvarohu + 1 PL k hruškám + 3PL k bielkam,
250 g hrudkovitého tvarohu,
1 ČL škorice.

Postup:

Vajcia oddelíme na žĺtky a bielky. Do jednej misky nalejeme mlieko, pridáme 2 žĺtky, vanilínový cukor a premiešame vidličkou. V tomto mlieku postupne narýchlo namáčame krajce veky alebo vianočky a ukladáme ich vedľa seba do zapekacej nádoby. Hrušky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a povaríme vo vode s 1 PL cukru, až kým nezmäknú. Potom ich scedíme a rozmixujeme. Namiesto čerstvých hrušiek môžeme použiť aj kompót. Hruškové pyré natrieme na spodnú vrstvu namáčaného pečiva a prikryjeme ju ďalšou tokouto vrstvou. V ďalšej miske zmiešame tvaroh s cukrom, 1 žĺtkom a škoricou. Natrieme na druhú vrstvu pečiva a prikryjeme ju poslednou vrstvou. Zapekaciu nádobu uzavrieme poklopom a pečieme v rúre pri 180 °C asi hodinku. Pred koncom si bielky vyšľaháme s cukrom, žemľovku odkryjeme a rovnomerne po povrchu prikryjeme snehom. Opäť vložíme do rúry a pečieme 5 -10 minút, kým povrch nechytí zlatistý nádych.

Tip: Na sneh môžete poukladať aj prevarené hruškové plátky a posypať ich práškovým cukrom.

Ilustračná foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *