
Ako konzumovať vajíčka s mierou?
Pri príležitosti Svetového dňa vajec, ktorý pripadá na druhý októbrový piatok, Lidl upozorňuje na dôležitosť tejto potraviny v rámci vyváženej a zdravej stravy. Hoci sú vajcia bohatým zdrojom živín, odborníci pripomínajú, že ich konzumácia si vyžaduje istú mieru rozvahy. Vo finále sa ale v jedálničku určite oplatia.
„Vajcia boli súčasťou potravinového vzorca už od dávnych čias,“ vysvetľuje obezitologička a výskumníčka zo Slovenskej akadémie vied Adela Penesová. Podľa jej slov obsahujú množstvo telu prospešných látok, napríklad kvalitné bielkoviny, vitamíny, minerály, železo či stopové prvky. Zároveň však dodáva, že ich tukové zloženie si vyžaduje pozornosť, pretože jedno vajce môže obsahovať 250 až 280 miligramov cholesterolu. To zodpovedá približne dennej odporúčanej dávke. Podľa nej však nie je potrebné sa vajíčkam úplne vyhýbať. „Približne 70 % cholesterolu si naše telo vytvára samo, zvyšných 30 až 40 % prijímame stravou.“ Dodáva, že je dôležité dbať na vyvážený príjem a nepreháňať to, ale ani si ich úplne neodopierať. Platí, že všetko s mierou.
Čerstvé vajcia na pultoch
Lidl dlhodobo zákazníkom ponúka čerstvé vajcia, ktoré zodpovedajú vysokým štandardom kvality a welfare chovu. Práve kvalita vajec je podľa odborníčky zásadná. „Veľmi záleží na tom, ako a čím sú sliepky kŕmené. Keď sa vedci snažili zlepšiť zloženie tukov vajec, tak sliepky kŕmili pomletými ľanovými semiačkami.“ V ponuke diskontu nájdete viacpočetné aj menejpočetné balenia rôznych veľkostí. Stačí si len vybrať. Nezabúdajte potom ani na správnu manipuláciu s vajcami. Dôležité je ich dôkladne tepelne upraviť a skladovať v chlade, aby sa minimalizovalo riziko mikrobiálnej kontaminácie.

Svetový deň vajec
Svetový deň vajec vznikol v roku 1996 vo Viedni, kde sa rozhodlo, že každý druhý piatok v októbri sa bude každoročne oslavovať výnimočnosť vajec. Odvtedy si ľudia po celom svete nachádzajú originálne a nápadité spôsoby, ako vzdať hold tejto výživnej potravine. Samotné oslavy sa postupne rozšírili a zmenili. Tento deň predstavuje výnimočnú príležitosť poukázať na dôležitosť vajec. Ako prirodzene výživného, cenovo dostupného a hodnotného zdroja potravy, ktorý významne prispieva k zdravej výžive a celkovému blahu ľudí po celom svete.




