3 tipy na domáce raňajky, ktoré naštartujú váš deň
Raňajky sú základom každého dňa. Kto ráno raňajky kvôli zhonu vynecháva, robí veľkú chybu. Máme pre vás tipy na tri skvelé raňajky, vďaka ktorým budete na celý deň dokonale pripravení.
1. Jogurt s granolou
Jogurt patrí k tým najjednoduchším raňajkám. Odporúčame kvalitný biely jogurt bez pridaného cukru a ovocnej zložky. Všetko podstatné si totiž do pokrmu pridáte sami.
Fantázii sa pritom v tomto smere medze nekladú. Pripraviť si môžete napríklad domácu granolu – jej súčasťou môžu byť kešu orechy, vlašské orechy, lieskové orechy, para orechy a mnohé ďalšie. Pridať môžete aj ovsené vločky, chia semienka, datle, trochu kokosového oleja alebo napríklad čokolády či sušeného ovocia. Granola sa pečie na plechu v rúre pri asi 170 stupňoch približne pol hodiny. Na internete nájdete mnoho skvelých receptov na rôzne chutné zloženie.
Granoly môžete mať pripravený napríklad celý pohár, ktorý vám vystačí na niekoľko týždňov. Každé ráno si hrsť granoly do jogurtu pridáte. Prikrájať môžete aj čerstvé jahody, banány alebo pridať pár orechov. Dochutiť sa dá medom, javorovým sirupom, kakaom a škoricou. Skrátka tak, ako preferujete.
2. Anglické raňajky pre tých, ktorí potrebujú plný žalúdok
Ak vás čaká perný deň, pri ktorom nebudete mať čas na pravidelné desiaty, potom je pre vás vhodnou voľbou veľké kalorické raňajky. Anglické raňajky sú pre takéto prípady ideálne.
Čo je súčasťou anglických raňajok?
- volské oká
- vyprážaná slanina
- opečený toast
- fazuľa v rajskej omáčke
- bravčové klobásky
- šampiňóny
- cherry paradajky
- maslo
Anglické raňajky patria k tým najnáročnejším, čo sa prípravy týka. Potrebovať budete niekoľko panvíc a hrniec na ohriatie fazule (ak si vystačíte s tými z plechovky a nepripravujete rovno svoje vlastné). Všetko musíte správne načasovať a jednotlivé suroviny v správnej chvíli vložiť na panvicu.
Na jednej panvici môžeme postupne pripraviť paradajky, šampiňóny, slaninu a klobásky. Na druhej pripravíme vajíčka. Chlieb opečte najlepšie v sendvičovači. Všetko sa podáva na jednom veľkom tanieri s kockou masla, ktoré si môžete natrieť na toast.
3. Raňajkové lievančeky
Ďalšími veľmi populárnymi raňajkami sú lievančeky. Základ je jasný, musíte si pripraviť cesto, ktoré necháte nakysnúť. Potom na panvici s trochou tuku jednotlivé lievance pripravíte.
Kúzlo ale tkvie v tom, že lievančeky následne môžete servírovať každému inak – podľa jeho chuti. Niekto tak preferuje kalorické lievance s obrovskou porciou čokolády, banánov a čokoládového sirupu. Iný si vystačí s trochou jogurtu, orechmi nasekanými v mixéri a čerstvým ovocím. Nevieme ale o nikom, kto by nebol s lievančekmi na raňajky spokojný.