Surové potraviny, ktoré vám môžu uškodiť
I keď je v poslednom čase surová strava in, nie všetko, čo je surové, je aj prospešné pre naše zdravie. Naopak, môžeme si privodiť viaceré problémy.
Vajcia
Surové vajcia konzumujú mnohí ľudia aj každý deň. Niektorí kvôli hlasivkám, iní pre kvalitné športové výkony. Vystavujú sa však rôznym zdravotným rizikám, najmä salmonelóze. Salmonela je ukrytá v žĺtkoch. Napáda približne jedno z 30 000 vajec, a to nie len v lete.
Mäso
V gastronómii sú dosť obľúbené krvavé steaky a tataráky. Surové mäso vám síce môže chutiť, no pre zdravie je lepšie, ak je aspoň sčasti uvarené. V bravčovom mäse sa totiž môžu ukrývať pásomnice. Ak sa také mäso nesprávne tepelne spracuje, tento parazit sa ľahko dostane aj do vášho tela. Počas spracovania sa navyše mäso môže dostať do kontaktu s množstvom baktérií. Bezpečným sa stáva až pri tepelnej úprave.
Možno to znie prekvapivo, ale v surovom stave sú jedovaté aj hríby. Napr. suchohríby obsahujú toxíny, ktoré sa zničia až polhodinovým varením. Ak predsalen chcete jesť huby v surovom stave, tak si dajte pár tenkých plátkov mladých dubákov alebo šampiňónov. Surové huby by ste radšej nemali konzumovať vôbec, pretože sú pre ľudské telo takmer nestráviteľné.
Zemiaky
Pri príprave jedla nepoužívajte na varenie zelené, nahnité alebo zvraštené zemiaky. U surových to platí dvojnásobne. Pri nesprávnom skladovaní zemiakov sa navyše môže stať, že začnú klíčiť. Zelené i naklíčené zemiaky obsahujú jedovatý solanín. Ten spôsobuje bolesť hlavy, nevoľnosť a žalúdočné problémy.
Zelená fazuľka sa nesmie jesť surová, pretože obsahuje zdraviu škodlivý fazín. Ten môže spôsobovať nevoľnosť, hnačky až koliku. Zničí sa až min. desaťminútovým varením.
Rebarbora
Rebarbora je za surova jedovatá, najmä teda jej listy. Obsahujú pomerne vysoké percento kyseliny šťaveľovej, ktorá môže vážne poškodiť obličky. V extrémnych prípadoch môže spôsobiť aj smrť.
Foto: pixabay.com