Dezerty a múčne jedláRecepty

Veľkonočný veniec

Potrebujeme: 500ml mlieka, 160g masla, 150g krupicového cukru, 40g droždia, 1kg polohrubej múky, 3 vajcia, 1 lyžička soli, tuk na vymastenie, vajce na potretie, mandle na posypanie

Postup: Do 100ml mlieka izbovej teploty pridáme droždie, lyžicu cukru, lyžicu múky, dôkladne rozmiešame a necháme vykysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme kvások, vo vlažnom mlieku rozšľahané žĺtky, rozohriaty tuk, zvyšný cukor a osolíme. Cesto dôkladne miesime, kým nebude úplne hladké a vláčne. Do cesta môžeme zapracovať aj hrozienka, či pokrájané mandle. Potom ho necháme dve hodiny kysnúť. Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti z ktorých vytvarujeme dva pramene. Skrútime ich do špirály a vyformujeme veniec, ktorý necháme ešte chvíľu kysnúť. Veniec posypeme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Pečieme asi 40 minút.

Foto ilustračné: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *