Kokosové muffiny s černicami
Milujem muffiny na rôzne spôsoby. Vyskúšala som už nespočetné množstvo receptov a myslím si, že to je jednoznačne koláč, s ktorým sa zavďačíte (dúfam) každému.
Sú perfektné ako rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu, či keď máte chuť na sladké raňajky.
Skvele sa prenášajú, takže si ich môžete vziať so sebou do práce, alebo do školy a keď ich trošku nazdobíte krémom, perfektne sa hodia aj na slávnostné príležitosti, ako párty, či oslavy.
Tieto muffinky v sebe spájajú exotickú chuť kokosu a kyslastú chuť černíc, ale ovocie môžete nahradiť aj malinami, broskyňami, čučoriedkami, či ananásom, alebo mangom.
POTREBUJEME (na 12 kusov):
300 g hladkej múky (môžete ju nahradiť aj špaldovou)
150 g cukru
200 g masla roztopeného masla
150 ml kokosového mlieka
50 ml mlieka
3 vajíčka
2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
30 g strúhaného kokosu
150 g ovocia – černíc
posýpka:
50 g strúhaného kokosu
50 g cukru
2-3 lyžice masla
POSTUP:
V prvom rade si pripravíme klasickú posýpku z uvedených surovín (vzniknuté hrudky nerozmrvte, po upečení úžasne chrumkajú) a odložíme si ju do chladničky.
Vajíčka s cukrom si v miske vyšľaháme do svetlej peny.
Do masla si vmiešame obe mlieka a primiešame to k vajíčkam s cukrom.
V inej miske si zmiešame zvyšné – suché suroviny (okrem černíc) a opatrne ich primiešame k tekutej zmesi.
Vzniknutým cestom plníme otvory formy na muffiny vyložené papierovými košíčkami (prípadne ju vytrite maslom a vysypte kokosom) asi do dvoch tretín.
Na cesto naukladáme černice a každý kúsok ešte posypeme pripravenou posýpkou (možno vám z nej trochu ostane – môžete si ju nasypať napríklad do jogurtu a zjesť, mňam).
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 – 30 minút – kým budú mať zlatistý povrch.
Po upečení necháme chvíľu chladnúť v forme a potom ich opatrne vyberieme a necháme vychladnúť úplne na mriežke.
Ak vám po ochutnávke nejaké ostanú, skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.
Mary
Pingback: Nie je muffin ako cupcake – Nazjedenie.sk