Ovocná galetka bez lepku
Aj keď sa vaše telo s lepkom kamoší, neznamená to, že ho nemôžete párkrát zo svojho jedálnička vynechať. Lepok sa nachádza v takmer každej potravine a vynechať ho je niekedy skutočný boj. Nájdeme ho v obľúbenom pečive, v sladkých koláčoch, cestovinách, omáčkach či polievkach, ktoré sa zahusťujú pšeničnou múkou. Ovocná galetka bez lepku sa však stane vaším obľúbeným receptom.
Niekedy je dobré vymeniť ťažkú pšeničnú múku a pripraviť si niečo ľahšie. Ovocná galetka bez lepku je super príkladom, ako sa dá veľmi jednoducho a bezbolestne pripraviť chutný koláč. Sezónne ovocie je teraz v kurze, preto ak nemáte záhradu, skočte si na trh, kde určite nájdete to svoje obľúbené. Ovocná galetka podľa nášho receptu vám bude určite chutiť.
Na ovocnú galetku budeme potrebovať:
Na cesto:
- 200 g bezlepkovej múky Promix UNI
- 100 g masla
- 5 Pl vody
- 1 Pl práškový cukor
- štipka soli
- 500 g akéhokoľvek ovocia
Na potretie a posypanie:
- maslo
- hnedý cukor
Ako na to:
Začneme cestom. Všetky suroviny si spracujeme do kompaktného hladkého cesta. Zabalíme ho do fólie a necháme ho v chladničke odpočinúť minimálne hodinu. Ako nám cesto odpočíva, pripravíme si ovocie. Akékoľvek ovocie (skutočne môžete použiť to, čo máte najradšej, alebo zmes ovocia) umyjeme, ak treba, tak ho odkôstkujeme a nakrájame. V miske ho zmiešame s hnedým cukrom. Aby bola ovocná galetka bez lepku príjemne sladká.
Vyberieme si z chladničky odpočinuté cesto a zľahka ho na pomúčenej doske rozvaľkáme do väčšieho kruhu s priemerom cca 30 cm. Ovocie poukladáme do stredu cesta tak, aby nám ostalo asi 5 cm cesta po okraji. Tieto zvyšné okraje zakladáme tak, aby sme vytvorili galetkový kapsičkový tvar. Okraje potrieme roztopeným maslom a posypeme hnedým cukrom. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 40 minút pri teplote 180 °C. Voilá, ovocná galetka bez lepku je hotová.
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.