Ríbezľový koláč z mandľovej múky
Teraz je ich čas. Ríbezle červené, čierne alebo biele. Ich kyslá chuť často odrádza robiť z nich čokoľvek. Raz som od manželovej babičky dostala ríbezle a celá natešená som sa rozhodla pripraviť z nich kyselkavý džem, ktorý bude v zime na vianočku s maslom ako stvorený. Žiaľ, mala som veľké oči a z ríbezlí už okrem ich zmrazenia nerobím nič.
Je to také zvláštne bobuľové ovocie. Milujem si odtrhnúť čerstvý strapec a len tak jesť jednu bobuľku po druhej a keďže ich nezaváram a ani nevarím džem dala som im šancu predviesť svoje jedinečnosti v koláčoch. A vyšlo to.
Ríbezle, ja používam najčastejšie tie červené, sú do koláčov úplne mňam. Najmä teraz v lete, ak netúžite po ničom veľmi sladkom. Kyslé ríbezle sa so sladkým cestom úplne skamarátia a vytvoria výbornú kombináciu, ktorú nemožno nemilovať. Dnes som sa rozhodla predstaviť vám rýchly recept na letný koláč z ríbezlí.
Na ríbezľový koláč budeme potrebovať:
- 5 ks veselých vajíčok
- 100 g kryštálového cukru
- 1 Pl citrónovej kôry
- 150 g mandľovej múky
- 7 strapcov čerstvých ríbezlí
- hrsť mandľových lupienok
Ako na to:
Predhrejeme si rúru na 170 °C. Oddelíme si žĺtky od bielok. Žĺtka si vyšľaháme s cukrom do peny. Do žĺtkovej zmesi primiešame strúhanú citrónovú kôru a premiešame. Primiešame mandľovú múku a dôkladne miešame, kým nevytvoríme husté cesto.
Z bielkov si vyšľaháme naozaj tuhý sneh, ktorý po lyžiciach zapracujeme do mandľového cesta. Nakoniec primiešame očistené a umyté bobuľky ríbezlí.
Pripravíme si tortovú formu s priemerom 20 centimetrov a vystelieme ju papierom na pečenie a boky potrieme maslom. Do tejto formy nalejeme cesto a rovnomerne uhladíme. V posypeme mandľovými lupienkami a pečieme približne 30 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Voilá, rýchly ríbezľový koláč je hotový, dobrú chuť.
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.