ČlánkyMagazínOvocieRecepty

Ríbezľový koláč z mandľovej múky

Teraz je ich čas. Ríbezle červené, čierne alebo biele. Ich kyslá chuť často odrádza robiť z nich čokoľvek. Raz som od manželovej babičky dostala ríbezle a celá natešená som sa rozhodla pripraviť z nich kyselkavý džem, ktorý bude v zime na vianočku s maslom ako stvorený. Žiaľ, mala som veľké oči a z ríbezlí už okrem ich zmrazenia nerobím nič.  

Je to také zvláštne bobuľové ovocie. Milujem si odtrhnúť čerstvý strapec a len tak jesť jednu bobuľku po druhej a keďže ich nezaváram a ani nevarím džem dala som im šancu predviesť svoje jedinečnosti v koláčoch. A vyšlo to. 

Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Ríbezle, ja používam najčastejšie tie červené, sú do koláčov úplne mňam. Najmä teraz v lete, ak netúžite po ničom veľmi sladkom. Kyslé ríbezle sa so sladkým cestom úplne skamarátia a vytvoria výbornú kombináciu, ktorú nemožno nemilovať. Dnes som sa rozhodla predstaviť vám rýchly recept na letný koláč z ríbezlí. 

Na ríbezľový koláč budeme potrebovať: 

  • 5 ks veselých vajíčok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 Pl citrónovej kôry
  • 150 g mandľovej múky
  • 7 strapcov čerstvých ríbezlí
  • hrsť mandľových lupienok 

Ako na to:

Predhrejeme si rúru na 170 °C. Oddelíme si žĺtky od bielok. Žĺtka si vyšľaháme s cukrom do peny. Do žĺtkovej zmesi primiešame strúhanú citrónovú kôru a premiešame. Primiešame mandľovú múku a dôkladne miešame, kým nevytvoríme husté cesto.

Z bielkov si vyšľaháme naozaj tuhý sneh, ktorý po lyžiciach zapracujeme do mandľového cesta. Nakoniec primiešame očistené a umyté bobuľky ríbezlí.

Pripravíme si tortovú formu s priemerom 20 centimetrov a vystelieme ju papierom na pečenie a boky potrieme maslom. Do tejto formy nalejeme cesto a rovnomerne uhladíme. V posypeme mandľovými lupienkami a pečieme približne 30 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť. Voilá, rýchly ríbezľový koláč je hotový, dobrú chuť.

ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *