Egrešový džem
Extrémne chutný egrešový džem síce vyžaduje trošku viac cukru, no jeho dokonalej kyselkavej chuti neodoláte. Pripravte si ho spolu s nami!
Na egrešový džem budeme potrebovať:
- 2 kg egreše
- 250 ml vody
- 2 kg kryštálového cukru
Ako na egrešový džem:
Z dvoch kilogramov ovocia by sme mali uvariť približne 4 až 5 trojdecových fliaš džemu. Oberieme si Egreše a zbavíme ich lístkov a stopiek a fúzikov na spodku bobuľky a umyjeme ich. Ovocie nasypeme do hrnca, pridáme pohár vody a privedieme k varu. Egreše varíme približne 10 až 15 minút, až kým sa bobuľky nerozvaria na kašu. Pridáme cukor ( rovnaké množstvo cukru ako sme mali plodov), premiešame a varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Egrešový džem necháme prevrieť a na tanieri spravíme test hustoty džemu. Ak sa džem na tanieri rozlieva, džem musíme ešte chvíľu variť. Ak je dostatočne hustý a jeho konzistencia je gélovitá, ukončíme varenie a nalievame do čistých fliaš, ktoré dobre uzatvoríme. Sklíčka naplnené egrešovým džemom prevratime hore dnom aspoň na 5 minút a potom hotový džem necháme vychladnúť.
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.