Sviatočné mandľové toliare
Potrebujeme:
Na cesto:
100 g zmäknutého masla alebo margarínu
120 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
½ KL Citrónovej arómy Dr.Oetker
1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
1 vajce
120 g hladkej múky
1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1 balíček (á 40 g) Zlatého klasu Dr.Oetker
25 g nasekaných nelúpaných mandlí
Na potretie:
150 g marhuľového džemu
1 KL Rumovej arómy Dr.Oetker
Na posypanie:
plátky mandlí
Príprava:
1. Na prípravu cesta ušľaháme maslo, cukor, vanilínový cukor, arómu a škoricový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme vajce a zľahka vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a Zlatým klasom. Nakoniec vmiešame nasekané mandle.
2. Z hmoty tvoríme pomocou kávovej lyžičky na plech vyložený papierom na pečenie malé kôpky. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180°C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 10 minút
3. Upečené toliare necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
4. Na potrenie rozpustíme džem v malom hrnci na miernom ohni. Odstavíme zo sporáka a vmiešame arómu. Horúcim džemom potrieme povrch vychladnutých toliarov a posypeme plátkami mandlí.
TIP: Toliare môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 3 týždne.
Zdroj: Dr.Oetker