ČlánkyMagazínZdravie

Surová (raw) strava pomáha aj škodí?

Raw, alebo surová strava, je zložená z potravín, ktoré neprešli tepelnou úpravou – neboli uvarené, upečené, usmažené a často ani zmrazené. Raw recepty sú často nenáročné na prípravu (šaláty, smoothies, nepečené dezerty), no nájdu sa aj jedlá pre pokročilých kuchárov vyžadujúce napríklad dlhodobé namáčanie vo vode či klíčenie. Hrnce a panvice pri „varení“ nahrádzajú odšťavovače, mixéry a sušičky.

Vitariáni (vita = život), zástancovia raw stravovania, jedia prevažne produkty neživočíšneho pôvodu, teda surové ovocie, zeleninu, orechy a semená. Zo živočíšnych potravín konzumujú vajíčka, nepasterizované mliečne výrobky a niektoré spôsoby úpravy rýb (napríklad sushi) a mäsa (napríklad sušená šunka).

O pozitívnych a negatívnych účinkoch tohto druhu stravovania sa vedci hádajú už niekoľko rokov. Vitariáni tvrdia, že potraviny zahriate nad 40 až 52°C (toto číslo sa na rôznych portáloch zaoberajúcich sa raw stravou líši) stratia touto úpravou približne polovicu svojich živín, najmä vitamíny, minerály a enzýmy. Surové jedlo je podľa nich naopak bohaté na mikroorganizmy, ktoré podporujú imunitu a predchádzajú vzniku alergií. Pri prechode na tento typ stravovania sa telo silno detoxikuje, no počiatočné bolesti hlavy s ním spojené postupne nahrádza zlepšenie kvality pleti a vlasov a úprava hmotnosti. Pomáha tiež proti vysokému tlaku a cholesterolu.

Nevýhodou tohto spôsobu stravovania je znížený príjem bielkovín, vápnika, zdravých tukov, sodíka a tiež horšia stráviteľnosť niektorých potravín tepelne nespracovaných potravín ako pohánka alebo cícer. Vitariáni majú tiež citlivejšie zuby a ďasná. Niektoré živiny, napríklad rastlinný antioxidant lykopén v paradajkách alebo prospešná kyselina ferulic v kukurici, sú po varení dokonca účinnejšie, než pri konzumácii za surova.

Pravda o raw strave sa pravdepodobne ukrýva kdesi uprostred. Je dôležité jesť dosť surovej zeleniny, ovocia, sem tam si namixovať energetický smoothie alebo vyskúšať nový šalát. Zároveň by sme sa ale nemali vzdať chutných grilovaných rýb ani bravčového a hovädzieho mäsa, ktoré nás zásobuje potrebnými bielkovinami.

Tip na RAW smoothie: 3 hrnčeky vody + 2 hrnčeky malín + 1 očistené mango + 3 – 4 hrste čerstvého špenátu. Všetko zmixovať a vypiť až do dna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *