ČlánkyReceptyZemiaky

Ako pripraviť fantastickú zemiakovú kašu

Zemiaky sú tradičnou surovinou, ktorú máme bežne v kuchyni. Ich výhodou je, že ich vieme pripraviť na milión spôsobov a nikdy sa nám neprejedia. Upiecť zemiaky či uvariť je jednoduché a ich prípravu zvládne ktokoľvek. Väčším problémom je, ako pripraviť zemiakovú kašu tak, aby bola hladká, vláčna, jemná a chutná zároveň. 

Mnohí si myslia, že príprava zemiakovej kaše nemôže byť zložitá. Uvariť zemiaky, scediť a rozpučiť ich predsa nemôže byť žiadna veda. Opak je pravdou. Aby zemiaková kaša bola skutočne dokonalá potrebujeme zvládnuť pár dôležitých krokov. 

Kvalitné suroviny sú základ 

Základom dobrej zemiakovej kaše sú zemiaky. Ani ten najlepší kuchár nedokáže vykúzliť dokonalú zemiakovú kašu z nekvalitných zemiakov. Pri výbere zemiakov v supermarketoch siahnite po zemiakoch typu C, ktoré nesú názov aj “rozsýpacie zemiaky”. Tento typ zemiakov sú na prípravu zemiakovej kaše naj a veľmi sa osvedčili aj pri príprave zemiakových ciest.

Dobrá rada nad zlato: Dôležitým atribútom, ako pripraviť zemiakovú kašu sú zemiaky. Nikdy nerobte zemiakovú kašu z nových zemiakov. Nové zemiaky totiž obsahujú viac škrobu. Kaša by sa mohla nepekne zdrcnúť. Čím sú zemiaky staršie, tým sú na výrobu zemiakovej kaše najlepšie. 

Ako pripraviť zemiakovú kašu 

Olúpeme zemiaky a dôkladne ich ešte opláchneme pod studenou vodou, aby sme sa zbavili časti škrobu. Nakrájame ich na približne rovnaké kocky, aby sa nám varili pravidelne. Zalejeme horúcou vodou tak, aby zemiaky nevytŕčali. Dochutíme soľou a varíme aspoň 20 minút. Zemiaky sú uvarené vtedy, ak sa dajú pekne prepichnúť vidličkou. Uvarené zemiaky scedíme a pridáme k nim mlieko a maslo. Necháme ich aspoň 5 minút odležať a potom kašu dokončíme.

Na 1 kg zemiakov budeme potrebovať približne 250 ml mlieka. Aby bola kaša jemná je dobré použiť práve mlieko, ktoré si zohrejeme aby sa zemiaky hneď po uvarení neschladili a z kaše sa nám nestala lekavá zemiaková zmes. Pri zemiakovej kaši je maslo ďalšou dôležitou zložkou, ktorú nesmieme pri príprave podceniť. Na 1 kg zemiakov potrebujeme asi 80 g naozaj poctivého kravského masla.

Do hladkej zemiakovej kaše nám chýba len jeden krok. Odpočinuté uvarené zemiaky s maslom a mliekom potrebujeme spracovať do kaše. Často gazdiné na tento úkon použijú tyčový mixér, ktorý síce skráti prípravu zemiakovej kaše no výsledok bude lepivý. Niekedy ani technika nie je dokonalá, preto skúste radšej použiť silu a ručnú prácu pomocou pučidla na zemiaky. Ak sú zemiaky naozaj dobre uvarené, kašu bez hrudiek máte hotovú za pár minút. Zemiakovú kašu si môžete dochutiť nasekanou petržlenovou vňaťou, ktorá jej dodá príjemnú chuť. Dobrú chuť! 

Dúfame, že vám tieto rady ako pripraviť zemiakovú kašu pomôžu. Páčil sa Vám tento článok? Podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov, rád a tipov do kuchyne nájdete na našej stránke nazjedenie.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *