ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Ako rozmrazovať mäso

Väčšina ľudí rozmrazuje mäso tak, že ho položí na noc do drezu. Aj vy to tak robíte? Mali by ste si od toho odvyknúť. Nie je to totiž bezpečné. Existujú aj lepšie spôsoby, ako dosiahnuť vhodnú teplotu mäsa na  jeho ďalšiu úpravu.

Rozmrazovanie v chladničke 
Najideálnejším a najjednoduchším spôsobom rozmrazovania potravín je ich premiestnenie z mrazničky do chladničky. Pri teplote cca 4°C sa mäso postupne rozmrazí, až ostane chladené, pripravené na spracovanie. Malo by však byť vzduchotesne zabalené a uložené v miske kvôli topiacej sa námraze. Rozmrazovanie aj malého množstva mäsa zvyčajne trvá až niekoľko hodín. Pri veľkých kusoch je doba rozmrazenia dokonca niekoľko dní. No oplatí sa čakať, hlavne z hľadiska hygieny a zdravia. Výhodou tohto druhu rozmrazovania je to, že vybraté mäso nemusíte hneď spracovať. Hydina, ryby a mleté mäso rozmrazené v chladničke tam môžu byť aj dva po vybratí z mrazničky. Hovädzie a bravčové vydrží aj dlhšie, a to 3 – 5 dní po rozmrazení.

Rozmrazovanie v studenej vode
Rýchlejším spôsobom ako chladnička je studená voda. Nikdy však horúca!  Podržte chvíľu mäso pod prúdom vlažnej vody alebo ho vložte vodotesne zabalené do nádoby so studenou vodou. Vďaka tejto metóde, môže byť menšie balenie mäsa odmrazené za hodinu alebo aj menej. Nevýhodou tohto typu rozmrazovania je to, že akonáhle je mäso úplne rozmrazené, musíte ho okamžite upiecť či uvariť.

Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre 
Ďalšou možnosťou, v podstate aj najrýchlejšou, je rozmrazenie mäsa prostredníctvom mikrovlnnej rúry. Nezabudnite na nej však nastaviť funkciu rozmrazenia. Celý proces radšej Sledujte, aby sa okraje mäsa nezačali variť. V takomto prípadne mikrovlnku hneď vypnite, inak by sa mäso znehodnotilo.  Veľa ľudí sa rozmrazovaniu v mikrovlnke vyhýba, no práve pri takomto spôsobe sa znižuje možnosť biologickej kontaminácie. Aj tu však existujú nevýhody. Stojí to elektrickú energiu a mäso budete musieť uvariť hneď po rozmrazení.

Nikdy nerozmrazujeme odbalené mäso, voľne položené na tanieri pri izbovej teplote. Presne tým by ste podporili tvorbu mikroorganizmov. Navyše, zmrazené mäso sa pri izbovej teplote tak skoro nerozmrazí. Potrvá to pribl. osem až dvanásť hodín, teda podobne ako v chladničke. Po skončení s rozmrazovaním nezabudnite zariadenie, nádoby alebo náradie, ktoré sa znečistili od vody, dôkladne umyť. Tekutina uvoľnená z mäsa obsahuje totiž baktérie.

Ilustračné foto: pixabay.com

One thought on “Ako rozmrazovať mäso

  • Mäso rozmrazujem zasadne v chladničke, mám pocit, že je to najzdravšie aj najhygienickejšie.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *