ČlánkyPR články a tlačové správyTop

Ako si pripraviť chutnú kávu v moka kávovare?

Moka kanvička alebo inak koťogó je dobre známa každému milovníkovi kávy. Praktický dizajn, jednoduché použitie a dostupnosť z nej vytvárajú ideálny domáci „kávovar“. Prečítajte si, ako sa s ňou dá za pár minút pripraviť lahodná káva ako z kaviarne aj u vás v kuchyni.

Čo je moka kávovar?

U nás známy aj ako „koťogó“, čo v maďarčine znamená bublanie, je ikonický domáci „kávovar“, ktorí obľubujú najmä Taliani. Kávu si v ňom rýchlo uvaríte na sporáku alebo na inom zdroji tepla.

Kto vymyslel moka kávovar?

Kanvica, ktorá si rýchlo získala celé Taliansko, bola vytvorená pre Alfonsa Bialettiho vynálezcom Luigim De Pontim v roku 1933. Ľudia si ho obľúbili hlavne kvôli tomu, že si s ním dokázali pripraviť kávu podobnú espressu aj doma.


Konštrukcia moka kávovaru

Vačšina moka kanvíc sa vyrába z nehrdzavejúcej ocele alebo z hliníka. Každý kávovar má tri časti: hornú zbernú komoru na hotovú kávu, spodnú komoru na vodu a filtračný kôš, kde sa nasype mletá, najlepšie výberová káva.

V spodnej komore sa voda zohrieva. Priamo nad ňou je potom časť s nasypanou kávou. Na svojom dne má malé otvory, ktoré umožňujú vode stúpať a z kávy extrahovať chute, oleje a kyseliny. Nad košom je filter, cez ktorý pomocou tlaku stúpa čistá uvarená káva až do hornej komory.

Pri príprave je dôležité dosiahnuť optimálnu teplotu varenia (250 °C). To sa vám podarí hlavne na indukčnom alebo plynovom sporáku.

Zdroj: pexels.com

Ako si pripraviť kávu v moka kávovare?

Do spodnej časti vlejte čistú vodu, vždy pod poistný ventil. Ak chcete prípravu urýchliť, nalejte hneď horúcu vodu. Pomletú kávu nasypte po okraje do sitka. Na 100 ml vody budete potrebovať približne 8 až 9 g kávy.

Kávu v sitku nepritláčajte, stačí keď bude rovnomerne nasypaná. Potom sitko nasaďte do spodnej časti a spojte s vrchnou. Zapnite sporák na najmenší plameň a položte pripravené koťogó.

Po niekoľkých minútach sa voda začne pretláčať cez kávu až do vrchnej časti. Tam začne vytekať už hotový nápoj. Kávu varte približne 2 minúty. Keď uvidíte, že kanvica je už do polovice plná, odstavte ju z plameňa. Nikdy nečakajte, kým sa všetka voda dostane zo spodnej časti do vrchnej. Ak totiž budete kávu variť dlho, prepáli sa vám.

Výhody a nevýhody moka kávovaru

Výhodou je, že sa jednoducho používa, a keď vychytáte prípravu, budete mať chutnú kávu podobnú espressu. Moka kanvičky sú tiež pevné, odolné a ľahko sa čistia.

Sú aj cenovo dostupné a dajú sa použiť na väčšine sporákov. Všetky modely majú navyše bezpečnostný ventil, ktorý sa uvoľní, ak sa pri varení vytvorí príliš veľký tlak.

Samozrejme, moka kávovar má aj niekoľko nedostatkov. Zo začiatku môže byť náročné naučiť sa v ňom správne pripraviť kávu. Ak nedodržíte správny postup, ľahko ju prepálite. Tiež musíte vždy pripraviť toľko kávy, na koľko je vaša moka kanvička určená. Ak sú to 4 šálky, tak ju nemôžete naplniť iba do polovice. Preto sa hodí zaobstarať si viac veľkostí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *