Ako si žijú študenti na internátoch v Prahe a čo si varia? Opýtali sme sa študentky Alexandry Hadbavníkovej z Karlovej Univerzity.
Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aké by to asi bolo študovať v zahraničí, napríklad len v susednej Českej republike? My sme sa porozprávali o úrovni a vybavení internátov, stravovacích možnostiach a aktivitách s Alexandrou Hadbavníkovou, študentkou odboru Klinická a toxikologická analýza na Karlovej univerzite v Prahe.
- Ako sa ti páči život v Čechách? Je to tam lepšie ako na Slovensku?
Život v Čechách je z môjho pohľadu omnoho hektickejší oproti Košiciam, no po čase sa na to dá zvyknúť. Nie je to však až taký ohromný rozdiel, predsa len Česi a Slováci majú veľa spoločného.
- Bývaš na internáte Karlovej univerzity. Ako máš vybavenú izbu, máte na izbe aj kúpeľňu a ako vyzerá vaša kuchyňa?
Áno, bývam na jednom z internátov KU konkrétne internáty na Větrníku. Izba je vybavená jednoducho, 2 postele, stoly, skriňa na oblečenie a malá chladnička. Moja izba je menšia a niekedy je naozaj problém nájsť si miesto, čo len na ponožky. Kúpeľňa ako aj kuchyňa je spoločná pre celú chodbu. Zatiaľ čo kúpeľňa bola nedávno prerobená, tak kuchyňa na tom až tak dobre nie je. Na varenie na internáte je postačujúca. Nedávno sme dokonca dostali aj mikrovlnku. Problém nastáva, keď si chcete ísť niečo uvariť, ale všetky 4 platničky sú obsadené a väčšinou sa na všetkých 4 varia cestoviny.
- Ak by si mala porovnať úroveň slovenských a českých internátov, nájdeš víťaza?
Na slovenskom internáte som nebývala, tak neviem či môžem porovnávať úrovne. Je to ťažšie aj vzhľadom na to, že v samotnej Prahe sa nachádza viacero internátov na rôznych úrovniach. Takže by som to zhrnula asi tak, že či už na Slovensku alebo v Českej republike nájdeme odlišné typy internátov, niektoré sú lepšie iné horšie vybavené.
- Stravuješ sa sama alebo navštevuješ školskú jedáleň? Aké má stravovacie možnosti študent na internáte?
Ja preferujem stravu, ktorú si uvarím sama, poprípadne si pripravím jedlo, ktoré som si priniesla, keď som bola doma v Košiciach. Výhodou je, že v Prahe sa nachádza veľa dobrých a dostupných školských jedálni (menzi), kde sa dá stravovať za nízke ceny. A čas od času si niekedy niečo objednám z internetu alebo zájdem do čínskej reštaurácie neďaleko internátu.
- Aké jedlá si najčastejšie varíš?
Myslím, že nielen ja, ale aj väčšina študentov na internátoch, mi dá za pravdu, keď poviem, že cestoviny sú náš priateľ v núdzi.
Ja osobne si najradšej uvarím kuracie prsia s niečím čo momentálne nájdem v chladničke, také mäso na intrákový spôsob. Na raňajky, desiatu, olovrant či večeru situáciu istí pečivo s nátierkou alebo tuniak vo vlastnej šťave.
- V Prahe je určite množstvo miest a aktivít, kde a ako stráviť svoj voľný čas, ktoré sú pre teba a tvojich kamarátov najčastejšie alebo najobľúbenejšie?
Ako spolužiaci trávime väčšinu času v školských bufetoch a študentských kluboch, ale večer po spoločnom rozmýšľaní a náročnom dni plného prednášok a cvičení väčšinou skončíme v bare alebo kaviarni. Na mieste však často nezáleží, najdôležitejšia je dobrá spoločnosť.
- Na tvojom internáte býva veľké množstvo zahraničných študentov, už si ochutnala aj národné jedlo niektorého z nich?
Národné jedlo by som to nenazvala ale musím uznať, že výmenní študenti z Talianska robili naozaj úžasnú kávu, niet divu, veď Taliansko je svojou vášňou ku káve preslávené.
Život na internátoch, či už v Čechách alebo na Slovensku, je vždy o niečo zložitejší ako doma pri rodičoch, má to však aj svoje čaro v podobe samostatnosti a tá mnohých priťahuje.
Foto: Alexandra Hadbavníková