Ako skladovať potraviny v chladničke
Správne uloženie potravín v chladničke je dôležité. Tento užitočný spotrebič má totiž rôzne teplotné zóny. Nízka teplota napomáha udržiavať potraviny čerstvé a spomaľuje rast mikroorganizmov. Ale pozor! Jedlo sa môže pokaziť aj v chladničke, dokonca už za pár hodín. Ak sa budete riadiť niekoľkými pravidlami, vyhnete sa viacerým nepríjemnostiam.
Potraviny a zvyšky hotového jedla pravdepodobne ukladáte do chladničky tam, kde je práve voľné miesto. Nie je to však správne. Teplota v chladničke je totiž na rôznych miestach iná.
- Najnižšia teplota (0 – 2°C) je v najnižšej polici nad zásuvkou na zeleninu. Tu by sa malo uskladňovať čerstvé mäso a ryby.
- V strednej časti chladničky (4 – 5°C) by sa mali skladovať mliečne výrobky, zvyšky hotových pokrmov, dezerty, nápoje, pivo, prípadne aj vajíčka v kartóne. Pamätajte si, že mäso nepatrí medzi mliečne výrobky. Mali by byť uložené čo najďalej od seba.
- Na vrchnej poličke (8°C) skladujte načaté zaváraniny, konzervy, potraviny s označením „po otvorení uchovajte v chlade“, alebo víno.
- Zásuvky alebo boxy v spodnej časti chladničky (do 10°C) sú vhodné na uloženie niektorých druhov ovocia a zeleniny, najčastejšie mrkvy či cibule.
- Najteplejším miestom v chladničke sú poličky vo dverách (10 – 15°C). Sú určené na produkty, ktoré vyžadujú len mierne chladenie. Ide predovšetkým o nápoje, horčicu, kečup, či maslo. Užitočný je aj stojan na vajíčka.
Rozmiestnenie potravín v chladničke má svoj význam. Nezabúdajte preto na správne nastavenie teploty. Občas ju skontrolujte. Pomôže vám chladničkový teplomer. Cez leto nastavte teplotu v chladničke o niečo nižšiu ako v zime.
Užitočné rady pre správne využívanie chladničky
- Chladničku neprepĺňajte. Medzi potravinami nechávajte voľné medzery, aby medzi nimi mohol cirkulovať vzduch . Ak sa v chladničke hromadí ľad, jej účinnosť sa podstatne znižuje. Preto je potrebné ho odstrániť, najlepšie teplou vodou s octom.
- Dvierka chladničky musia mať kvalitné tesnenie. Treba dbať na to, aby boli vždy dobre zatvorené. Mali by sa otvárať iba podľa potreby a na čo najkratšiu dobu.
- Nevkladajte do chladničky teplé jedlo. Teplota by sa zvýšila v celom vnútornom priestore. Tým sa kazí nie len životnosť chladničky, ale aj jedlo v nej. Najprv takéto potraviny nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
- Aspoň raz alebo dvakrát mesačne by ste si v chladničke mali urobiť poriadok. Vyradiť staré veci po dátume spotreby a umyť poličky. Najlepšie saponátom a vlažnou vodou, prípadne použite aj ocot. Ten zároveň dezinfikuje a neutralizuje pach z chladničky.
- Navyknite si na systém, že práve kúpené produkty budete ukladať do chladničky za tie staršie. Zachovaním tejto metódy znížite množstvo vyhodených jedál, ktoré prekročili dátum spotreby.
- Zabráňte zápachu v chladničke. Nevkladajte do nej aromatické potraviny, ktoré by mohli preniesť zápach na iné jedlo. Nakrájanú cibuľu, načatú rybu, či údenú klobásu skladujte v uzatvárateľných nádobách alebo sáčkoch.
- Veľký hrniec s malým množstvom jedla zbytočne plytvá energiu i miestom v chladničke. Preto takéto jedlo premiestnite do menšej nádoby. Nádoby s uzáverom slúžia aj na zabránenie vyschnutiu, straty chuti a vône jedla.
- Často dávame do chladničky potraviny, ktoré tam nepatria. Chlad neprospieva paradajkám, uhorkám, paprike a exotickému ovociu. Nedozreté ovocie najprv nechajte dôjsť pri izbovej teplote. Pred uskladnením zeleniny do chladničky z nej odstráňte všetky nepotrebné listy.
- Naopak, možno ste netušili, že v chladničke môžete držať aj kávu. Chlad pomáha udržať jej charakteristickú arómu.
Ilustračné foto: pixabay.com
Káva v chladničke? A paradajky mimo? To som ešte nepočula. Ale vyskúšam.