Ako ušetriť pri varení? Zopár tipov (nielen) pre šikovné gazdinky
Hovorí sa, že dobrá gazdinka pre pierko aj plot preskočí. Ako však zvýšiť efektivitu a byť za šikovnú gazdinku aj doma, v kuchyni pri sporáku? Či potrebujete ušetriť nejaký ten peniaz, alebo len skrátka chcete byť zodpovední a neplytvať jedlom, vždy existujú dobré tipy, ako sa v tejto oblasti ešte zlepšiť.
Varte primerané porcie
Často sa stáva, že neodhadnete správnu veľkosť požadovaného počtu porcii, napríklad v prípade ryže. Tak sa stane, že zrazu máte jedla priveľa a často potom končí v smetnom koši.
Nezabúdajte na polievky
Aby nemali členovia rodiny pocit, že sa porcie zmenšili a oni trpia hladom, nezabúdajte na polievky. Sú lacným jedlom, ktoré dobre zasýti. A viete ich pripraviť prakticky z ničoho, stačí pár zemiakov, cesnak, nejaká zelenina či rajčinový pretlak, trošku oleja a múky.
Naučte sa deliť
Kuracie mäso je najlacnejšie a dá sa aj najefektívnejšie využiť. Kura nemusíte upiecť v celku. Kosti a krídelká sú vhodné do vývaru, stehná na paprikáš, prsia zasa na soté či rezne, ktorým nik neodolá. Navyše, ak kosti z vývaru oberiete, na druhý deň z tohto mäsa môžete pripraviť napríklad rizoto.
Nakupujte menej a viac druhov
Najmä muži zvyknú nakupovať tak, že kúpia jeden druh ovocia, no aspoň 2 kilogramy. Tie sa potom nezjedia a hnilé putujú do odpadu. Naučte sa kupovať len pár kúskov ovocia a radšej viacero druhov. Rodina ocení pestrosť výberu a vy to, že nemusíte zbytočne plytvať.
Prílohy sú lacnejšie
Najviac peňazí miniete pri nákupe surovín na mäso. Vzdať sa ho asi nedokáže každý, žalúdok však môžeme oklamať menšími porciami na úkor väčších porcií príloh. K zemiakom či ryži pridajte aj šalát alebo dusenú zeleninu.
Zásobujte sa efektívne
V prípade trvanlivých potravín využite na ich nákup čas, kedy obchodníci ponúkajú výhodné akcie. Napríklad v týždni od 5. do 11. apríla 2018 nakúpite v Kauflande vybrané potraviny len za 1 euro a vybraný nepotravinový tovar za polovicu!
Recyklujte zvyšky jedál
Poznáte to, zostalo vám jedlo, no ostatní členovia domácnosti odmietajú jesť viac dní za sebou to isté. Stačí však trocha fantázie a zo zvyšných zemiakov môžete zmiešaním s múkou vyčariť párance, šúľance, bobáľky, ale aj slané zemiakové pečivo. Zostala vám ryža, no mäso sa zjedlo? Riešenie je jednoduché a volá sa „rizoto“.
Pečte koláče
Je to finančne výhodnejšie ako kupovať deťom sladkosti a keksíky. Je pravda, že aj prácnejšie a treba sa trocha prekonať, no výsledok stojí za to. Dnes už nájdete množstvo receptov na rýchle a jednoduché koláče, ktoré budú deťom určite chutiť.
Nájdite im nové uplatnenie
Použili ste pri varení šťavu z citróna a neviete čo s vytlačeným zvyškom v šupe? Potrite ňou lesklé plochy špinavého digestora alebo použite ako bielidlo do namočenej bielizne. Skôr než vylejete vodu z varených zemiakov, umyte s ňou dlážku, teda, ak máte v byte linoleum.
Odložte na horšie časy
Sušte, mrazte a rôzne spracovávajte potraviny tak, aby ste ich mohli odložiť a využiť neskôr. Zvyšné víno alebo pesto môžete dať do nádobiek na ľad zamraziť. Zmrazené kocky môžete použiť do najrôznejších jedál či omáčok. Staršie pečivo pomeľte na domácu strúhanku, paprikové semiačka vysušte a použite ako korenie. Šupky z citrusového ovocia tiež nevyhadzujte a nechajte ich radšej vysušiť. Ak ich rozdrvíte na prášok a zmiešate s cukrom, získate vôňou pretkané sladidlo do čaju či dezertov.
Kompostujte
Naozaj ste už urobili všetko a predsa vám niečo zostalo? Menší kompost nemusí prekážať ani na balkóne. Dajú sa do neho dať všetky šupky aj nespotrebované jedlo a výsledkom bude výživná hlina pre kvety.
Vyvarujte sa zbytočnému plytvaniu potravín, využite ich najlepšie ako sa dá a ušetrite aj svoju peňaženku, napríklad dobre premysleným nákupom v Kauflande.