Bojujte proti chrípke prírodnou cestou

Január nie je len prvým mesiacom v roku, ale aj obdobím, kedy sa medzi ľuďmi najčastejšie šíri chrípka. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji a naopak najnižšia v Košickom. Aj napriek tomu sa však treba chrániť, a to aj pomocou prírodných liekov z vašej kuchyne.

Chrípkové obdobie sa začína už počas jesene, kedy je naša imunity tee-1685847_1280oslabená, a trvá až do jari. V tomto čase by sme mali byť obzvlášť opatrní a dávať si pozor na to, čo pijeme, jeme, ako sa obliekame a koľko času venujeme pohybu. To, že je vonku zima vôbec neznamená, že by sme mali menej piť. Chlad a energia, ktorú naše telo vyprodukuje, z nás dvojnásobne rýchlejšie vyťahuje tekutiny, a preto je potrebné ich v dostatočnom množstve vrátiť naspäť. Najvhodnejším nápojom je čaj alebo vlažná voda. Samozrejme, musíme sa vyhýbať studeným vodám a prijímať ich v teplote, akú má aj naše telo.

Cibuľa nadovšetko

Aj keď sa cibuľa pridáva takmer do každého pokrmu, nie vždy je obľúbenou. Platí to najmä v spoločnosti kvôli jej výraznej aróme. Jej účinky pre zdravie sú však obrovské, a preto by sme ju mali konzumovať aj v čase, kedy nám ešte nič nie je. Ak nás opantá chrípka, treba z nej vytvoriť prírodný sirup, ktorý bude skvelou náhradou za antibiotiká.

Postup prípravy je celkom jednoduchý. Postačí vám cukor, väčšia cibuľa a sklenená zaváraninová fľaša. Cibuľu nakrájajte na kolieska, poukladajte naspodok nádoby a zasypte cukrom. Pokojne môžete použiť aj trstinový alebo tekutý med. Na cukor opäť poukladajte cibuľu a týmto spôsobom pokračujte ďalej. Po pár hodinách v uzavretej nádobe sa z cibule začne púšťať šťava, ktorá predstavuje hotový prírodný sirup. Tento recept je určený najmä na liečbu respiračných ochorení.

Nevšedným receptom je aj opražená cibuľka s anízom. Pri príprave môžete použiť aj olivový olej. Túto kombináciu treba prikladať na hrdlo alebo priedušky, a to pomocou gázy. Látky, ktoré aníz obsahuje, dokážu rozpustiť sekrét, čím pomáhajú k vykašliavaniu hlienu a vyčisteniu dýchacích ciest. Okrem toho má aníz príjemnú korenistú vôňu a zjemní tak zápach cibule.

honey-1958464_1280Náhrada antibiotík

Podobnou aromatickou surovinou je cesnak. Namiesto antibiotík zalejte pokrájaný cesnak teplým mliekom a pridajte lyžičku medu. Samotný med má antibiotické účinky a zlepší chuť tohto sirupu. Dávajte si pozor, aby mlieko nebolo vriace ani studené. Taktiež by cesnak nemal byť prelysovaný, ale iba pokrájaný nožom. Cesnakovo-medové mlieko môžete vypiť aj hneď, no najlepšie je, ak ho necháte nachvíľu postáť.

Sladký sirup na zníženie teploty

Súčasťou nepríjemnej chrípky je aj teplota. Proti nej vám ponúkame o niečo chutnejší a voňavejší domáci sirup z pomarančov. Pomaranče treba najskôr dôkladne umyť  a následne pokrájať spolu so šupkou, zasypať cukrom a zaliať pol litrom horúcej vody. Takto predpripravené nechajte lúhovať až pokiaľ zmes vychladne. Počkať treba najmä preto, aby ste mohli pomaranče chytiť do ruky a vytlačiť z nich všetku šťavu, ktorú treba vypiť vlažnú. Aj keď vyzerá tento recept veľmi lahodne a chutne, netreba ho piť keď je človek celkom zdravý, iba ak má zvýšenú teplotu a chce ju znížiť prírodnou cestou.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *