ČlánkyMagazínZdravie

Bojujte proti chrípke

Chladné jesenné počasie značne oslabuje našu imunitu a prispieva tiež k rýchlejšiemu šíreniu vírusov. Preplnené obchody, klimatizácia a v značnej miere aj nedostatočné oblečenie urýchľuje nachladnutie a vniknutie chrípky do nášho tela. Ak chcete predísť horúčkam a smrkaniu nosa, pripravte si prírodné liečivá z bežných domácich zásob.

Sirup z cibule

Nakrájajte cibuľu a citrón na hrubšie kolieska a položte na dno misky. Následne zasypte kryštálovým cukrom, poprípade polejte medom. Takýmto spôsobom vrstvite ďalej a nakoniec to všetko nechajte odstáť na teplom mieste približne 2 hodiny, až kým kolieska nepustia šťavu. Tú zlejte a dávkujte po 6-8 lyžičkách denne.

Cibuľa sa odporúča aj pri malých deťoch, ktoré ešte nevedia samé smrkať. Do látkovej šatky či gázy nakrájajte na drobno jednu väčšiu cibuľu a dajte na noc blízko k posteli. Výpary z cibule pôsobia ako prírodné antibiotikum a uvoľňujú nos.

Cesnak – účinnejší ako antibiotiká

Mnohí ho vďaka svojej výraznej aróme odsudzujú, no v prevencii proti chrípke ho istotne nezavrhnite. Cesnak obsahuje vyše 200 účinných látok, ktoré nielenže posilnia vašu imunitu, ale majú aj priaznivý efekt na zrážanlivosť krvi. Ako ochranu pred chrípkou si preto doprajte každý deň aspoň tri strúčiky cesnaku. Jedným zo spôsobov je rozpučiť ho a zmiešať s medom a citrónom alebo si spraviť hrianky, ktoré poriadne potriete týmto všeliekom.

Štipľavé, štipľavé, štipľavé

Ak vás začali trápiť upchaté dutiny a máte po ruke chilli papričky, nebojte sa a dochuťte si nimi  jedlo.

Nie každý má rád priveľmi pálivé, preto môžete siahnuť aj po chrene, ktorý je bohatý na vitamín C. Nastrúhajte koreň chrenu, pridajte rovnaké množstvo medu a zamiešajte. Takto pripravenú zmes si dávkujte po malých lyžičkách minimálne päťkrát denne.

Tretím jemne štipľavým variantom je uvariť si zázvorový čaj, ktorý tlmí množenie baktérií a vírusov v tele. Najlepšie je nastrúhať ho na jemno, poprípade nakrájať na tenké plátky. Stačí už iba zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať.

ilustračná fotografia: pixabay.com 

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *