Bryndzové pirohy
Domáce pirohy so slanou plnkou. Nesmie chýbať tradičná slovenská bryndza, cibuľka a slaninka.
Potrebujeme:
300 g zemiakov,
500 g polohrubej múky,
1 vajce,
250 ml vlažnej vody,
soľ,
1 bryndza,
1 cibuľa,
slanina,
olej,
1 kyslá smotana.
Postup:
Zemiaky v šupke uvaríme, necháme vychladnúť, ošúpeme ich a najemno postrúhame. Do misky dáme múku, 100 g nastrúhaných zemiakov, vajce, 1 PL kyslej smotany, štipku soli a vlažnú vodu. Vodu prilievame po častiach podľa potreby, aby cesto nebolo riedke a nelepilo sa na misku. Rukou spracujeme cesto a rezdelíme na 2 časti. Prvú časť dáme na dosku, podsýpame múkou a vyvaľkáme tenké cesto. Okrúhlou formičkou alebo pohárom povykrajujeme kolieska. Pripravíme si plnku. Vymiešame bryndzu a 200 g postrúhaných zemiakov. Z plnky urobíme guľky a na každé kolieska dáme jednu. Cesto uzavrieme formičkou na pirohy alebo len pozatláčame prstami a vidličkou. Zbytky cesta pripojíme k druhej časti cesta, premiesime, vyvaľkáme a opäť vykrajujeme. Pirohy hádžeme do vriacej osolenej vody a premiešame, aby sa neprilepili. Keď vyplávajú na hladinu, povaríme ich ešte 5-7 minút. Medzitým si nakrájame cibuľku a slaninu a popražíme ich na oleji spolu alebo osobitne. Pirohy scedíme, dáme na tanier, na vrch pridáme kyslú smotanu, cibuľku a slaninu s masťou.
Foto: autor