Čokoládová Pavlova torta
Pavlova torta je v poslednom čase veľmi obľúbeným dezertom. Je veľmi sladký, no ak správne vyvážite sladkosť korpusu a náplne, pridáte ovocie, je to jedna chutná skvelá bomba, ktorá poteší ako vo všedné dni, tak aj na narodeniny či meniny. My sme si pre vás pripravili čokombombu.
Čokoládová Pavlova torta je menej obvyklá, no mega chutná. Hlavne, ak na jej vrch dáte nesladenú šľahačku s kopou bobuľového ovocia, akými sú jahody, maliny, čučoriedky. Práve tie dodajú tomuto dezertu jedinečnú chuť. Vyskúšajte tento vynikajúci recept na vynikajúci dezert 😉
Čokoládová Pavlova torta:
- 6 bielok
- 300g kryštálového cukru
- 2 Čl kukuričného škrobu
- 2 Čl vínny ocot
- ¼ Čl soli
- 30 g kakaa
- 70 g čokolády
Na zdobenie:
- 100g čokolády
- 250 ml smotany na šľahanie
- čerstvé jahody
Ako na to:
Najprv si predhrejeme rúru n 180°C. Oddelíme si žĺtky od bielok. Tento krok je potrebné vykonať veľmi precízne, aby sa do bielka nedostal žĺtok. Bielka si dáme do čistej a suchej misky a začneme ich šľahať, až kým nestratia prehľadnosť. Postupne začneme pridávať cukor a naďalej šľaháme. Onedlho by sa nám z bielok mal vytvoriť tuhý lesklý sneh, do ktorého jemne primiešame škrob, ocot a soľ. Následne pridáme preosiate kakao, nasekanú čokoládu a veľmi zľahka zapracujeme do snehu tak, aby sneh získal tzv. mramorový nádych. Sneh už nešľaháme, len zľahka premiešavame, aby sme nestratili nadýchanosť snehu.
Pripravíme si široký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na papier si obkreslíme kruh z tortovej formy s priemerom 24 cm. Papier otočíme popísanou stranou nadol a sneh navrstvíme podľa predkresleného kruhu. Na povrchu pomocou špachličky urobíme kopčeky, ktoré vytiahneme smerom k vonkajším stranám korpusu tak, aby nám v strede vznikol akýsi kráter.
Teplotu v rúre znížime na 150°C a pečieme 60 minút, kým nebude korpus na povrchu chrumkavý a vo vnútri vláčny. Pozor, počas pečenia neotvárame dvierka na rúre. Pavlova by nám mohla klesnúť a nebola by pekne nadýchaná. Po 60 minútach rúru vypneme a korpus necháme vychladnúť v zatvorenej rúre.
Vychladnutý korpus následne ozdobíme podľa vlastnej ľubovôle a chuti. Môžeme naň naliať roztopenú čokoládu, na vrch pridáme šľahačku a na záver pre osviežujúcejšiu chuť môžeme pridať na kúsky nakrájané jahody alebo maliny. Voilá, čokoládová pavlova torta je hotová, dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám čokoládová pavlovova torta chutila. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.