Krehké čokoládové sušienky

Rozhodla som sa, že sa s vami podelím o skvelý recept na čokoládové sušienky. Od čias, ako mi učarovala príprava akýchkoľvek sladkých dobrôt, som vyskúšala nespočetné množstvo receptov na sušienky. No receptom však stále niečo chýbalo. Nakoniec mi bol odporučený tento a garantujem vám, zamilujete si ako samotný recept, tak aj samotné sušienky. 

Recept je jednoduchý, relatívne rýchly a výsledok je neodolateľný. Čokoládové sušienky patria k tým druhom dezertov, ktoré si môžete zobrať do práce či zabaliť ich deťom na desiatu, alebo len tak, ku kávičke alebo čaju. Odkedy mám tento recept, robievala som ich už niekoľko krát a stále chutili. Mierne som si aj zaexperimentovala, ale o tom sa vám viac rozpíšem pod receptom. Poďme na to! 

čokoládové sušienky

Na čokoládové sušienky budeme potrebovať: 

  • 113 g mäkkého masla 
  • 75 g hnedého cukru
  • 125 g bieleho cukru
  • 1 veselé vajíčko
  • 1 Čl vanilkového extraktu
  • 175 g hladkej múky
  • ½ Čl soli
  • ½  Čl prášku do pečiva
  • 160 g čokoládových vločiek ( ak máte tabuľkovú čokoládu, stačí, ak ju nakrájate na drobné kocky) 
  • Môžete pridať 80 g nasekaných orieškov

Z týchto ingrediencií nám vyjde približne 20 ks sušienok 

Ako na to: 

Najprv si ručným mixérom vyšľaháme maslo spolu s cukrom. Vznikne nám tak jemná vláčna hmota do ktorej pridáme veselé vajíčko a vanilkový extrakt. Opäť spolu pekne premiešame do hladkej zmesi. 

V druhej miske zmiešame múku, kypriaci prášok soľ a premiešame. Múčnu zmes začneme postupne primiešavať do maslovej zmesi. Dá sa to aj vareškou, no ušetri ti si silu a použite radšej ručný mixér. Nakoniec do zmesi primiešame čokoládové lupienky alebo na drobné kocky nakrájanú čokoládu a dôkladne premiešame. Ja používam mliečnu, niekedy primiešam aj kocky bielej čokolády. Vznikne nám tuhá hmota, do ktorej budete mať chuť priliať mlieko, v žiadnom prípade to nerobte. 

Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Vezmeme si dve polievkové lyžice. Jednou naberieme cesto a druhou stiahneme cesto na papier na pečenie. Dôležité je, aby cestové “kôpky” boli aspoň približne rovnako veľké. 

Pečieme pri teplote 205 °C približne 10 minút. Hotové čokoládové sušienky vyberieme z rúry ak sa nám pospájali, nevadí, po vychladnutí ich pekne zlomíme. Môžete ich ešte posypať vločkovou soľou. Voilá, dokonalé čokoládové sušienky sú hotové. Dobrú chuť! 

Experimentujte

Ak sa vám žiada experimentovať, tak ako sa zažiadalo mne, s týmito sušienkami to skutočne ide ako po masle. Cesto bez čokolády som si rozdelila. Do samostatných misiek som potom pridala bielu čokoládu do jedného cesta a do druhého mliečnu čokoládu. Do cesta s bielou čokoládou som primiešala aj kvety levandule, ale len trošku nakoľko samotná levanduľa je aromatická. Do druhého cesta s mliečnou čokoládou som primiešala na jemno nakrájané lístky mäty. Poviem vám, bolo to labúžo. Nebojte sa a experimentujte 😉 

Páčil sa vám recept na čokoládové sušienky? Podeľte sa s nami v komentároch, ako vám chutil alebo ho podporte zdieľaním na Facebooku. Viac skvelých receptov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii recepty.  

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *