Čokoládová poleva, ktorú musíte vyskúšať
Ak máte výbornú piškótu, stačí málo na to, aby ste koláč priviedli do dokonalosti. Pri najbližšom pečení preto skúste jednoduchú polevu, na ktorú potrebujete len 2 ingrediencie a chutí každému!
Poleva aj krém
Čokoládová poleva ganache nie je pre profesionálne ani domáce cukrárky žiadnou novinkou. Vo Francúzsku sa používa od 50. rokov minulého storočia.
Ganache môžete pri pečení použiť nielen ako lesklú polevu, ale aj ako krém alebo náplň sladkých dobrôt.
Len 2 ingrediencie
Veľkou výhodou tejto čokoládovej polevy je, že na ňu potrebujete len 2 suroviny – smotanu na šľahanie a kvalitnú čokoládu (najmenej 60 % kakaa). Pomer ingrediencií sa líši vzhľadom na to, či chcete použiť ganache ako polevu alebo ako krém.
Poleva ganache
Pripravuje sa v pomere 1:1. Zohrejte 100 g šľahačky k bode varu a 100 g čokolády nalámte na menšie kúsky do misky. Potom ich zalejte horúcou smotanou a chvíľu počkajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Potom polevu dôkladne vymiešajte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
Veľkou výhodou ganache je krásny lesklý povrch a ľahké krájanie.
Krém ganache
Používa sa najmä na plnenie tort, praliniek či makróniek. Na jeho prípravu potrebujete suroviny v pomere 2:1 – teda 200 g čokolády a 100 g smotany. Po rovnakom postupe prípravy musí hustý krém stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.
Pre milovníkov bielej čokolády
Ganache si môžete doma pripraviť aj z bielej čokolády, kde však k 100 g smotany potrebujete až 300 g bielej čokolády.
Prajeme sladké maškrtenie!