Kráľovský koláč s plnenými pečenými jablkami

Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 15 + 70 minút
Náročnosť: 2 bábovky

Prísady:

Na náplň:
200 g sušených sliviek,
4 PL rumu,
1 zarovnaná KL mletej škorice,
1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker (a 40 g),
2 vrchovaté PL cukru,
750 ml smotany na šľahanie,
12 malých jabĺk.

Na cesto:
250 g hladkej múky,
150 g cukru,
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker,
150 g zmäknutého masla alebo margarínu,
1 vajce.

Na ozdobenie:
50 g mandľových plátkov

Ešte potrebujeme:
Tortovú formu (Ø 26 cm),
vykrajovač jadrovníkov.

Príprava:

  1. Na prípravu náplne nakrájame slivky na malé kúsky. Pridáme rum a škoricu, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať.
  2. Zo Zlatého klasu uvaríme krém podľa návodu na obale s cukrom a 750 ml smotany. Za občasného premiešania krém necháme vychladnúť. Jablká olúpeme a pomocou vykrajovača jadrovníkov odstránime jadrovníky.
  3. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Viac ako polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a vložíme na dno vymastenej tortovej formy. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 15 minút

  1. Korpus necháme vychladnúť. Zo zvyšného cesta vytvarujeme dlhší valček a rukou pritlačíme k okraju formy tak, aby sme vytvorili okraj vysoký asi 4 cm.
  2. Jablká naukladáme vedľa seba na korpus a naplníme slivkami. Medzi jablká nanesieme krém a povrch ozdobíme plátkami mandlí. Vložíme do rúry a dopečieme pri teplote uvedenej v bode 3.

Doba pečenia: asi 70 minút

  1. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

Prečítajte si aj:

One thought on “Kráľovský koláč s plnenými pečenými jablkami

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *