Kráľovský koláč s plnenými pečenými jablkami
Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 15 + 70 minút
Náročnosť: 2 bábovky
Prísady:
Na náplň:
200 g sušených sliviek,
4 PL rumu,
1 zarovnaná KL mletej škorice,
1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker (a 40 g),
2 vrchovaté PL cukru,
750 ml smotany na šľahanie,
12 malých jabĺk.
Na cesto:
250 g hladkej múky,
150 g cukru,
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker,
150 g zmäknutého masla alebo margarínu,
1 vajce.
Na ozdobenie:
50 g mandľových plátkov
Ešte potrebujeme:
Tortovú formu (Ø 26 cm),
vykrajovač jadrovníkov.
Príprava:
- Na prípravu náplne nakrájame slivky na malé kúsky. Pridáme rum a škoricu, premiešame a necháme asi 1 hodinu odležať.
- Zo Zlatého klasu uvaríme krém podľa návodu na obale s cukrom a 750 ml smotany. Za občasného premiešania krém necháme vychladnúť. Jablká olúpeme a pomocou vykrajovača jadrovníkov odstránime jadrovníky.
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Viac ako polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a vložíme na dno vymastenej tortovej formy. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 15 minút
- Korpus necháme vychladnúť. Zo zvyšného cesta vytvarujeme dlhší valček a rukou pritlačíme k okraju formy tak, aby sme vytvorili okraj vysoký asi 4 cm.
- Jablká naukladáme vedľa seba na korpus a naplníme slivkami. Medzi jablká nanesieme krém a povrch ozdobíme plátkami mandlí. Vložíme do rúry a dopečieme pri teplote uvedenej v bode 3.
Doba pečenia: asi 70 minút
- Koláč necháme vo forme vychladnúť.
Pingback: Škoricový cukor dodá chuť múčnikom a rozvonia vašu kuchyňu - Nazjedenie.sk