5+1 dôvodov prečo nevyhadzovať stonky z byliniek?
Viete, že v stonky byliniek obsahujú veľké množstvo vitamínov a antioxidantov? Áno, hovoríme o tých nie až tak nápadných častiach byliniek, ktoré bežne len tak vyhadzujeme. Práve tie môžu obohatiť nie len naše stravovanie, ale aj zdravie. Nechajte sa aj vy inšpirovať a objavte 5+1 zaujímavých dôvodov, ako tieto drobné poklady ešte využiť.
1. Bylinkové stonky využite ako základ do cestovín, či omáčok
Základom každého dobrého a chutného jedla je takmer na 90% cibuľa a cesnak. Presne tak, je to pravda, ale vyskúšajte k tomu pridať aj nadrobno nasekané stonky z byliniek. Jedlu tak dodáte ešte intenzívnejšiu vôňu a chuť. Odporúčame vám napríklad pridať do chilli con carne stonky z koriandra. Alebo do paradajkového základu na cestoviny, či na pizzu pridajte stonky z mladého oregána, prípadne bazalky.
2. Čo v lete zamrazíte, v zime akoby ste našli
Ak sa nechystáte robiť nič, kde by ste čerstvé stonky z byliniek mohli využiť, tak ich dajte zamraziť. Odporúčame vám ich zviazať po zväzkoch. Budú sa vám potom jednoduchšie rozmrazovať. A kde ich použiť potom? Napríklad pri príprave polievok, ideálne ak chystáte vývar. Tým, že budú zviazané, tak sa v polievke nestratia a budú držať pokope.
3. Stonky z byliniek môžete nechať vysušiť
Vyskúšajte stonky vysušiť. Keď ich necháte na tmavom suchom mieste, zaistíte tým, že nestratia svoju zelenú farbu a zachováte v nich čo najviac chlorofylu. Ak budú bylinky suché, rozmixujte ich na prášok a zmiešajte so soľou. Vznikne vám vynikajúca domáca bylinková soľ, ktorú môžete využiť napríklad pri marinovaní mäsa, či grilovaní zeleniny.
4. Vyrobte si bylinkový olej
Na výrobu bylinkového oleja môžete použiť čerstvé aj sušené stonky z byliniek. Stačí ich vložiť do polovice menšieho sklíčka a zaliať olejom. Najlepšie je použiť olivový extra panenský, prípadne repkový, ľanový, sezamový alebo akýkoľvek máte radi. Takto to nechajte lúhovať na slnečnom mieste 2–3 týždne. Pri sušených stonkách stačí kratšie. Následne ich potom preceďte a využívajte iba olej. Čerstvé bylinky nechajte postáť trošku dlhšie, aby sa z nich vylúhovali všetky živiny priamo do oleja.
5. Bylinky môžete pokojne zjesť celé aj so stonkami
Presne tak. Najjednoduchší spôsob, ako „spracovať“ čerstvé bylinkové stonky je ich zjesť. Pod zubami mierne chrumkajú a sú určite zdravšou alternatívou k tyčinkám alebo k zemiakovým lupienkom. Dokonca stonky z petržlenovej vňate podporujú trávenie a sú elixírom pri žalúdočných problémoch.
+1 TIP Ktoré stonky byliniek sú najlepšie?
Medzi najchutnejšie stonky z byliniek patri petržlenová vňať, bazalka, či koriander. Stonky sú jemné, no chrumkavé. Vyskúšajte tiež napríklad trošku nezvyčajne stonky z mrkvovej, či redkvičkovej vňate. Môžete to zakomponovať aj do bylinkového pesta. Dávajte však pozor na stonky starších byliniek. Vtedy sú už zdrevnatelé a nie sú už veľmi vhodné na konzumáciu. Šalvia, tymián, rozmarín a oregáno, alebo inak aj pamajorán obyčajný majú samé o sebe tvrdšie stonky, takže tie tiež na konzumáciu nie sú až tak vhodné.
Napríklad takú stonku z kvetu púpavy môžete využiť ako ekologickú slamku na pitie nápojov. A po dopití ich pokojne zjedzte, čiže budete aj ekologickí :-).